ZNAČAJNA PODRŠKA MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I ZAŠTITE OKOLIŠA HNK

Općinu Jablanica i Općinskog načelnika Damira Šabanovića, u srijedu 10.1.2024. godine posjetio je  Emil Balavac, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tom prilikom, razgovarano je o intenziviranju saradnje između općine Jablanica i ministarstva, kao i narednim projektima koje Općina Jablanica želi da realizuje.
Posjeta je iskorištena i za potpisivanje Ugovora o realizaciji projekata koje je finansijski podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, a koja su predviđena izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2023. godinu, s pozicije "Transfer drugim nivoima vlasti". Bespovratna sredstva  su namijenjena za tri programa: turističke manifestacije, infrastrukturni projekti u oblasti turizma i zaštita okoliša. Ministarstvo kojim rukovodi ministar Emil  Balavac podržalo je pet projekata, ukupne vrijednosti 177.500 KM: Pametna rasvjeta - Smart City rješenja  50.000 KM, Jablanička kupališta - potencijal za razvoj turizma 50.000 KM, Jablaničko ljeto - infrastruktura 27.500 KM, Jablanička zimska bajka 35.000 KM i Jablaničko ljeto i prateće manifestacije 15.000 KM.

Ministar Balavac je naglasio:"Sve općine i gradovi u HNK su aplicirale sa projektima, a Stručna komisija Ministarstva je uputila prijedlog na Vladu HNK koja je dodjella po prvi put, značajna sredstva za završetak projekata. Općina Jablanica je aplicirala sa više projekata a podržano je njih pet: Pametna rasvjeta,  Jablanička kupališta,  Jablaničko ljeto,  Jablanička zimska bajka i  Jablaničko. Ističem projekat „Jablanička zimska bajka“ za djecu i najmlađe koji će u našem gradskom parku ili užem gradskom jezgru za vrijeme zimskog školskog raspusta, a i nakon toga, osjetiti blagodeti koje imaju djeca u gradovima u regionu a posebno grad Mostar. Pametna rasvjeta je jedan dio rješenja smart sity, pametnih gradova  koji podrazumjeva ogromne uštede u sistemu javne rasvjete gdje se procjenjuje da će u odnosu na postojeću halogensku rasvjetu  doći i do 80-90 posto uštede u novcu. Mi mislimo da Općina Jablanica  može biti i prva općina  u Bosni i Hercegovini koja će u potpunosti prilagoditi ovaj smart sity koncept, a to može otpočeti ovim projektom Pametne rasvjete"- kaže ministar Balavac.


Općinski načelnik Damir Šabanović kaže:"Danas smo potpisali prve ugovore sa ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša, ukupne vrijednosti 177. 500 KM. Rečeno je koji su to projekti,  a mi krećemo odmah u njihovu realizaciju, jer se neki projekti odnose na Jablaničku zimsku bajku. Ideja je da u okviru ovog projekta instaliramo klizalište, ali je ono dosta skupo. Tražimo rješenja, jer je rentanje samog klizališta 40.000 KM plus PDV. To je prevelika cijena za Jablanicu. Mi ćemo pokušati naći i druge izvore sredstava a tražimo i povoljniju ponudu kako bi  ga do kraja zime mogli implementirati. Ukoliko to neuspijemo, biće drugi brojni sadržaji za djecu i omladinu  i ostale građane općine Jablanica. O projektu Pametna rasvjeta mogu reći da na njoj radimo dvje godine. Nevjerovatne su uštede u odnosu na ono što danas imamo a to je zastarjela i ekološki neprihvatljiva rasvjeta. Uz bitno manje račune, doprinijećemo  i zaštiti okoliša i smanjenju emisije CO2"- istakao je načelnik Šabanović.