Sport

Sport u Jablanici ima veoma dugu tradiciju i oduvijek je tretiran kao veoma važan segment društvene nadgradnje. Okosnicu sporta i najznačjniji sportski kolektiv na području općine Jablanica predstavlja FK Turbina Jablanica. FK Turbina Jablanica spada u red najstarijih klubova u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1924. godine pod imenom Radnički športski klub "Plasa", dvije godine nakon formiranja FK Velež iz Mostara. U Ostrošcu kod Jablanice je 1920. godine zvanično formiran fudbalski klub pod imenom Radnički športski klub (RŠK). Klubovi su svoju aktivnost sprovodili odigravanjem prijateljskih utakmica sa klubovima iz okruženja. U ovom periodu RŠK "Plasa" nije imao kontinuiranu organizacionu strukturu. Već 1947. i 1948. godine Klub se reaktivira i mijenja ime u FK "Prenj", a početkom izgradnje HE na Neretvi u FK „Turbina”. FK Turbina je u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata igrala u raznim ligama, a najčešće u hercegovačkoj zoni i međuregionalnim ligama. Dva puta je igrala finalne utakmice za plasman u republičku ligu BiH. FK Turbina je u svojoj istoriji vrlo često plaćala danak industrijalizaciji tako da je morala mijenjati sjedište i objekte, a bilo je perioda kao što je 1968-1971 kad je klub prekinuo aktivnosti zbog izgradnje razvodnog postrojenja HE Rama, na starom igralištu Bokulja. Tek 1971. godine, izgradnjom novog "Gradskog” stadiona, FK „Turbina” trajno rješava pitanje igrališta.

Za vrijeme posljednjeg rata u Jablanici se, kao slobodnom području, aktivno igrao fudbal, a prva utakmica reprezentativnih selekcija pod okriljem Nogometnog saveza BiH odigrana je u Jablanici 1994. godine. U sezonama 1995/1996. i 1996/1997. godine FK „Turbina” je bila član Premijer lige Bosne i Hercegovine. Nakon „sramnog izbacivanja" iz lige klub se dvije sezone takmičio u Prvoj ligi, a trenutno se takmiči u Drugoj ligi BiH, grupa Jug. Jablanica i Turbina su oduvijek bili pravi rasadnik vrsnih fudbalera, a imena Vahida i Salema Halilhodžića, Hasana Salihamidžića, super zvijezda evropskog i svjetskog nogometa, kao i imena Tufeka, braće Tatar, Stojića i Pelića, samo su vrh najljepšeg izdanka jablaničke škole fudbala. Da je to tako, najbolji je primjer osvojeni "Čelendžer Kup” 2002 godine, na Holand Kupu u Almeri - Holandija, kada su jablanički dječaci u predpionirskoj i pionirskoj konkurenciji očitali fudbalsku lekciju vršnjacima iz 20 najrazvijenih zemalja svijeta. FK Turbina je pod zastavom BiH sa ponosom, kao jedina ekipa iz ovog dijela Evrope, dostojno reprezentovala naš nogomet. Orijentacija FK Turbina je na razvoju omladinske škole fudbala koja danas broji preko 300 dječaka u svim selekcijama i kategorijama.

Bitan događaj za sport u Jablanici je organizacija tradicionalnog Malonogometnog turnira koji pobuđuje veliki interes fudbalera i ekipa sa prostora cijele BiH, a veoma je posjećen od strane građana općine Jablanica i šire. U cilju ravnomjernog razvoja nogometnog sporta Savjeti mjesnih zajednica su aktuelizirali ideju o organizovanju „Lige malog fudbala“ na području općine Jablanica.

Svi sportski klubovi sa područja općine su članovi Sportskog saveza općine Jablanica, koji predstavlja asocijaciju sportskih klubova i društava. Sportski savez koordinira, organizuje i podržava sportske klubove, te različite vrste sportskih manifestacija koje se orgiziraju na području općine Jablanica (malonogometni i drugi turniri, škola plivanja i dr.).

Sportski tereni i sportski objekti

Najznačajniji sportski tereni i objekti koje koriste sportski klubovi na području općine Jablanica su: Gradski fudbalski stadion kapaciteta 2000 mjesta sa pomoćnim igralištem,sala OŠ „Suljo Čilić“, kapaciteta 500 gledalaca, koja je višenamjenskog tipa (koriste je učenici, košarkaši, rukometaši, karatisti i rekreativci); otvoreni stadion malih sportova, kapaciteta oko 3000 gledalaca; otvoreni stadion i mala sportska dvorana Srednje škole Jablanica, te niz sportskih terena raspoređenih po gradskim kvartovima. Nedavno je, kod OŠ „Suljo Čilić“, izgrađen Teniski koji bi trebao potaći razvoj ovoga sporta na području općine Jablanica. Općinsko vijeće i Načelnik su tokom 2006. godine pokrenuli aktivnosti na iznalaženju mogućnosti izgradnje sportske dvorane koja bi pružala kvalitenije uslove za rad sportskih kolektiva na području općine Jablanica. Od seoskih igrališta najznačajnija su: asfaltirana igrališta na Djevoru, Doljanima i Ostrošcu, te djelimično urađena igrališta: Ravna, Krstac, Zlate, Donje Paprasko, Šabančići, Glodnica i Slatina.