Visoka delegacija OSCE-a u posjeti Jablanici

U subotu, 13.5.2023. godine u posjeti općini Jablanica boravila je visoka delegacija koju je predvodio predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije gosp. Bujar Osmani, te NJ.E. ambasador Brian Aggeler  šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Veliko zadovoljstvo je bilo ugostiti u našoj Jablanici visoku delegaciju te ih upoznati sa istorijom, kulturnim nasljeđem i potencijalima kojima raspolažemo. Ovom prilikom održan je sastanak u Centru kreativnih industrija, te obilazak objekta „Stare opštine“ u kojem je smješten veliki broj nevladinih organizacija.Razlog posjete je što je općina Jablanica prepoznata kao kredibilan i pouzdan partner i primjer dobre prakse u izgradnji društvene kohezije. Između ostalog, zbog svega navedenog Općina Jablanica je izbarana da učestvuje u projektu „Jačenje povjerenja i kohezije u BiH“ koji zajednički implementiraju UN, OSCE, Vijeće Evrope te Evropska unija.

Navedene organizacije će u Jablanici podržati rad omladinskih udruženja, udruženja žena te će finansirati renoviranje dijela prostora koji koriste nevladine organizacije.