U JABLANICI OBILJEŽEN DAN EVROPE

U utorak 7. maja o.g., u Jablanici i drugim mjestima u BiH, obilježen je Dan Evrope, a tim povodom, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler  zajedno sa  brojnim ambasadorima EU i diplomatama diplomata boravio je u Jablanici.

Domaćin ovom reprezentativnom skupu bio je Općinski načelnik Damir Šabanović sa saradnicima. Visoka delegacija EU posjetila je Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“, a nakon razgledanja eksponata u prostorijama Muzeja održano je druženje sa grupom domaćih i međunarodnih mladih aktivista u oblastima pomirenja i izgradnje mira kako bi razgovarali i razmijenili mišljenja o njegovanju razumijevanja, tolerancije i saradnje među različitim zajednicama. Također je prikazano i umijeće spasilačke ekipe.jablaničkog GSS.
Nakon posjete Jablanici, visoka delegacija EU posjetila je grad Konjic u kojem je na jarbol podignuta zastava EU i vođeni razgovori sa rukovodstvom grada i lokalnim privrednicima.
Aktivnosti povodom obilježavanja Dana Evrope odvijaju se širom Bosne i Hercegovine kako bi proslavili talenat građana zemlje, kulturnu baštinu i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kao i evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao zemlje koja je uvijek u srcu Evrope.