SASTANAK U TESLIĆU-POVJERENJE I KOHEZIJA KAO JAVNO DOBRO

U Tesliću je održan drugi susret gradonačelnika/načelnika - predstavnika općina/gradova i predstavnika Evropske unije u BiH, Ujedinjenih nacija u BiH, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Misije u BiH i Vijeća Europe – Ured u Sarajevu pod nazivom „Povjerenje i kohezija kao javno dobro: uloga lokalne uprave“.

Partner u projektu je i općina Jablanica, a događaju koji je okupio  predstavnike 17 lokalnih zajednica, prisustvovao je i načelnik općine, Damir Šabanović.
Susretu u Tesliću prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu i Thomas Busch, zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Zaključci susreta naglašavaju važnost rada na saradnji unutar i između zajednica na svim pitanjima važnim za život građana, te potrebi za snažnijim ekonomskim rastom i razvojem, koji bi u potpunosti mogli da neutrališu bilo koje oblike tenzija.

Također, naglašeno je potreba za izgradnjom pravednijeg društva, u kojem veliku ulogu imaju pravosudne institucije, ali i organizacije civilnog društva.
Podsjećamo, Općina Jablanica je u julu 2023. godine bila domaćin prvog susreta, a općinski načelnik Damir Šabanović je još jednom iskoristio priliku da se zahvali svim međunarodnim institucijama, koje su Općinu Jablanica prepoznale kao relevantnog partnera sa kojim planiraju unaprijediti saradnju, te omogućiti realizaciju više projekata u Jablanici, a koji su bitni za stanovnike  općine.

Susret je organizovan u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu.