Predstavnici komunalnih Udruženja iz Norveške posjetili općinu Jablanica

U općini Jablanica, u nedjelju 26.5.2024. godine održan je sastanak između predstavnika JKP Jablanica d.d. u stečaju i predstavnika Udruženja ANIN Balkan iz Norveške. Sastanku je prisustvovao i općinski načelnik, Damir Šabanović, dok je delegaciju iz Norveške predvodio predsjednik Udruženja ANIN  Balkan, Bard Jorgensen. U brojnoj delegaciji komunalnih Udruženja iz Norveške bili su predstavnici preduzeća: BIB, SHMIL, MNA, IR, TRV, ReMidt, ReMidt Naering I RIR.

Za JKP Jablanica d.d. u stečaju posebno je bila značajna posjeta predstavnika preduzeća ReMidt Naering, Trygve Berdala. Ovo preduzeće iz grada Orkangera je 2023.godine JKP Jablanica d.d. u stečaju, doniralo specijalno vozilo za odvoz otpada.
Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti nabavke rezervnih dijelova za održavanje doniranog vozila, kao i mogućnosti donacije još jednog specijalnog vozila za odvoz otpada manjih gabarita. Time bi se stvorile pretpostavke za odvoz otpada iz mjesta iz kojih to trenutno nije moguće.

Sa ostalim predstavnicima komunalnih preduzeća, razmjenjena su iskustva iz oblasti odvoza i upravljanja otpadom.
ANIN Balkan je mreža osnovana s ciljem učvršćivanja saradnje gradova Norveške i gradova sa prostora bivše Jugoslavije u oblasti upravljanja otpadom.