Potpisivanje ugovora o prenosu vlasništva nad opremom u projektu LINK-a

Lokalna partnerstva za zapošljavanje djeluju!

Zahvaljujući podršci Evropske unije u BiH, lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) općina Jablanica i Gornji Vakuf-Uskoplje je uspostavljeno s ciljem sistemskog rješavanja problema nezaposlenosti i neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada na ovom području.

Fokus partnerstva je usmjeren na pružanje podrške samozapošljavanju tj. podršci pri osnivanju i registraciji novih biznisa, te podršci u zapošljavanju, kroz prekvalifikaciju postojeće radne snage, u skladu sa potrebama tržišta.

Nakon obuka i jačanja kapaciteta nezaposlenih osoba, uz podršku Evropske unije i Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, u Jablanici je pokrenuto osam novih biznisa. Osnovani start-upi su, pored finansijske podrške kroz nabavku opreme i sufinansiranje doprinosa, dobili i mentorsku podršku tokom prve godine poslovanja.

Pored samozapošljavanja, prekvalifikacije su bile bitan fokus ovog lokalnog partnerstva. Kada je u pitanju Općina Jablanica, u saradnji sa JU Srednja škola Jablanica je uveden novi smjer obrazovanja – CNC operater te je opremljen kabinet za praktičnu obuku za ovo zanimanje, za kojim je evidentna sve veća potražnja na tržištu rada.

Danas (16.1.2024.), u prostorijama Općine, potpisani su ugovori sa korisnicima, čime je izvršen zvaničan prenos vlasništva nad opremom nabavljenom kroz projekat.

Ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, je svojevrsna platforma udruženja, firmi, službi i općina je uspostavljeno u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje-LPZ MENTOR“, a čine ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf - Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, te firme Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Projekat se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini. Svi zainteresovani mogu saznati više o ovom značajnom projektu na web stranici https://partnerstvo.ba.