Potpisan ugovor o dodjeli koncesije Granitu

Foto:FENA Foto:FENA

Danas je u Ministarstvu privrede Hercegovačko – neretvanskog kantona potpisan Ugovor sa privrednim društvom GRANIT d.d. Jablanica – u stečaju o dodjeli koncesije za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokaciji Čehari.

Ugovor su u ime Vlade HNK potpisali ministar privrede, Zanin Vejzović i stečajni upravnik Granita, Abid Šarić.
“Potpisivanjem Ugovora o koncesiji napravili smo jedan veliki korak ka stvaranju preduslova za konačan i što je najvažnije efikasan završetak kompletnog stečajnog postupka", izjavio je Šarić, koji je izrazio nadu da će Granit, uz određene dodatne aktivnosti, konačno u potpunosti zaokružiti i pravno uokviriti svoje poslovanje i svoju egzistenciju te da će i ubuduće biti oslonac razvoja, ne samo Općine Jablanice, nego HNK, Federacije i države BiH.

Ministar privrede HNK, Zanin Vejzović je nakon potpisivanja Ugovora rekao kako je kantonalna Vlada donijela jednoglasnu Odluku da se potpiše Ugovor o dodjeli koncesije, a otkrio je i kakvi su uslovi postavljeni prije potpisivanja Ugovora od strane Vlade HNK.

"Ono što smo mi tražili klauzulom u Ugovoru o koncesiji je da se koncesija izdaje na 30 godina, pod uslovom da u narednih šest mjeseci strateški partner 'uđe u posao', da izvrši uplatu sredstava koja je definisana njihovim sporazumom, a to je oko 20,5 miliona KM. Ukoliko do toga ne dođe u šest mjeseci, koncesija ne važi", pojasnio je Vejzović.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je  načelnik općine Jablanica, Damir Šabanović, koji je izrazio nadu da je današnje potpisivanje prvi i pravi korak ka rješavanju dugogodišnje agonije radnika Granita i samog preduzeća.

“Presretni smo što je konačno došlo do potpisivanja Ugovora o koncesiji. Granit je u Jablanici uvijek bio jedan od pokretača razvoja. Nadam se da će današnji potpis Ugovora i ulazak strateškog partnera omogućiti da se Jablanica razvija u onom segmentu što je nama strateški cilj, a to je izvrsnost u obradi kamena i svjetski poznati jablanički kamen Gabro", kazao je Šabanović.