POTPISAN SPORAZUM O SUFINANSIRANJU PROJEKTA „INKLUZIJOM DO SRETNIJEG DJETINJSTVA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU“

U okviru programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BiH)  kojeg finansira Vlada Švedske i implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju ureda Rezidentne koordinatorice UN-a, u četvrtak 25.1.2024. godine u Općini Jablanica potpisan je sporazum između predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDPI) i Općinskog načelnika Damira Šabanovića, o realizaciji projekta „Inkluzijom do sretnijeg djetinjstva djece s teškoćama u razvoju“.  

Projektnim prijedlogom predviđena je izgradnja prostora od 100 m² sa svim potrebnim dječijim mobilijarom u Gradskom parku. Partner Općini Jablanica u ovom projektu je JU Centar za socijalni rad Jablanica, a sam projekat će trajati 12 mjeseci.  Ukupna vrijednost sufnansiranog projekta iznosi 156.604,00 KM bez PDV-a, a Općina Jablanica će učestvovati sa 32.250,00 KM bez PDV-a. Potpisani Sporazum se odnosi na sredstva UNDPI-ja koja iznose 62.274,00 KM, a ostatak sredstava u iznosu od 62.080,00 KM bez PDV-a, obezbjedit će UNICEF.

Program SDG2BiH je započeo sa implementacijom u aprilu 2022. godine i trajat će tri godine, a odabrano je osam JLS iz BiH, među njima i Općina Jablanica i tri kantona, koji imaju uspostavljen funkcionalan sistem upravljanja razvojem, ostvaruju značajne razvojne rezultate, vode računa o najugroženijim grupama stanovništva te žele postati istinski lideri u provođenju Ciljeva održivog razvoja.