OPĆINSKI NAČELNIK POTPISAO UGOVORE VRIJEDNE 130.000,00 KM

Općinski načelnik Damir Šabanović, ministar saobraćaja i veza HNK, Ivo Bevanda  i direktor Uprave za ceste HNK, Kemal Šoljić, potpisali su danas ugovore za projekte saobraćajne infrastrukture na području općine Jablanica, vrijedne 130.000,00 KM.

Riječ je o projektu “Sanacija lokalnih cesta za prekojezerska sela koja se spajaju na R-437 (Viseći most – Ostrožac)”, u iznosu od 100.000,00 KM, i projekta iz Plana i programa Ministarstva saobraćaja i veza – Uprave za ceste HNK za 2024.godinu: R-419 (M-17.5) važnije priključne ceste u Jablanici, u iznosu od 30.000,00 KM.

Zahvalivši ministru Bevandi i Vladi HNK na podršci, općinski načelnik Damir Šabanović je istakao da je potpisivanje Ugovora, rezultat dobre saradnje između općine Jablanica i Ministarstva saobraćaja i veza HNK, podsjetivši da je upravo resorni ministar Ivo Bevanda, prvi ministar novog saziva kantonalne Vlade, koji je posjetio općinu Jablanica.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, putem resornog ministarstva i Uprave za ceste, osigurala doznačivanje ukupnog iznosa od 4.205.000,00 KM jedinicama lokalne samouprave odnosno gradovima i općinama na području HNK za projekte u cestogradnji, obnovi i uopće zahvatima na toj kategoriji saobraćajnica koje su, u većini slučajeva, žile kucavice za predmetne lokalne sredine – izjavio je ministar saobraćaja i veza HNK-a Ivo Bevanda. koji je, zajedno sa direktorom Uprave za ceste HNK-a Kemalom Šoljićem, potpisao pripadajuće ugovore sa gradonačelnicima i načelnicima odnosno predstavnicima sedam gradova i općina sa područja HNK.

Naime, na osnovu inicijative jedinica lokalne samouprave, u Budžetu HNK-a osigurana su grant sredstva u iznosu od 1.500.000,00 KM kojima će biti omogućeno provođenje projekata na lokalnim cestama. Sredstva su raspodijeljena na osnovu provedenog Javnog poziva i njime utvrđenih mjerila i načina utvrđivanja visine sredstava po korisnicima. Takođe, Vlada je donijela Odluku na osnovu koje je jedinicama lokalne samouprave na provođenje doznačeno i dodatnih 2.705.000,00 KM namijenjenih za važnije priključne lokalne ceste, planirane Planom i programom Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza HNK za 2024. godinu.

Uplata sredstava na račune gradova i općina uslijedit će nakon današnjeg potpisivanja ugovora kojima su regulisana međusobna prava i obaveze te osiguran nadzor nad utroškom sredstava. Obuhvaćeni su Grad Mostar, Grad Konjic, Grad Stolac, Općina Čitluk, Općina Neum, Općina Prozor-Rama i Općina Jablanica, dok će projekte koji se odnose na područja Grada Čapljine i Općine Ravno samostalno provesti resorno ministarstvo, saopšteno je iz Vlade HNK.