Obilježeno 50 godina postojanja Srednje škole Jablanica

Srednja škola Jablanica je prigodnom svečanošću, u petak, 24.5.2024. godine, obilježila vrijedan jubilej, 50 godina postojanja.
Svečanoj priredbi, održanoj u Kino sali prisusutvovali su učenici, zaposlenici, prijatelji škole i brojni gosti, među kojima i općinski načelnik, Damir Šabanović i predsjedavajući OV Jablanica, Emir Muratović.

Prisutnim gostima se obratila direktorica škole, Sabina Palić, koja je istakla značaj obilježavanja ovog datuma i zahvalila prisutnim što su svojim dolaskom uveličali svečanost, rođendan Srednje škole.
Također, na svečanosti se obratio i prvoupisani učenik u Matičnu knjigu učenika Srednje škole Jablanica, Enes Baljić.

“Ova škola će vam sigurno dati vrlo dobru osnovu da kasnije možete završiti fakultete. Generacije iza moje, prve generacije, dale su mnogobrojne kadrove koji su ovoj opštini i državi Bosni i Hercegovini nužno potrebni”, rekao je Baljić.
Učenici su s profesorima pripremili zanimljiv program i pokazali da je škola mjesto na kojem stiču znanje, ali i mjesto gdje imaju priliku da, uz pomoć profesora, razvijaju svoje talente. Literarni rad učenice Lamije Sabitović, na temu “Uspomene iz školskih klupa su najljepši dio našeg života”, proglašen je najboljim radom u ovogodišnjem izboru, održanom u povodu Dana škole.

Proglašeni su najbolji učenici u tekućoj školskoj godini, ali i oni koji su kroz različita takmičenja ostvarili značajne uspjehe. Za učenicu generacije 2023/24. školske godine proglašena je učenica Gimnazije, Azra Ćemić.

“Ova škola nas je naučila na nema granica koje ne možemo prevladati i da svaki san može postati stvarnost, ako smo spremni raditi za njega.  Pripremila nas je za Svijet koji nas čeka, Svijet pun mogućnosti, ali i izazova”, rekla je prilikom obraćanja učenica generacije, uz poruku kolegama da “budu hrabri, slijede svoje snove i nikada ne odustaju”..
Pripremljena je i kratka prezentacija o historijatu škole, u holu Kina posjetioci su mogli pogledati Izložbu “Monografija škole u slikama”, a pripremljen je i novi broj školskog lista “Mladost”.

Na svečanoj priredbi dodijeljene su zahvalnice institucijama, ustanovama i preduzećima za pomoć i podršku u radu ove odgojno-obrazovne ustanove.
Škola je sa radom počela 9. septembra 1974. godine, pod nazivom Srednjoškolski centar. Prva generacija imala je 117 učenika raspoređenih u dva odjeljenja Gimnazije i dva odjeljenja Građevinske stručne škole. Prvi vršilac dužnosti direktora škole bio je Salih Honđo.

20. septembra 1974. godine za prvog direktora Srednjoškolskog centra, izabran je profesor Jusuf Begović, koji je do tada obavljao dužnost direktora Osnovne škole “Suljo Čilić”.

Srednjoškolski centar u Jablanici svečano je otvoren 27. novembra 1974. godine, a vrpcu je presjekao Salih Honđo, tadašnji predsjednik SO Jablanica, koji je napisao prve teze za izradu elaborata o osnivanju škole drugog stepena u Jablanici, poručeno je sa svečanosti u povodu 50. godišnjice postojanja Srednje škole Jablanica.