DOSTOJNO OBILJEŽEN JUBILEJ, 80. -GODIŠNJICA „BITKE ZA RANJENIKE NA NERETVI“

U organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine, UABNOR-a Jablanica, Društva “Josip Broz Tito“ iz Jablanice, Općine Jablanica, Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi“ i uz podršku antifašista sa prostora ex  Jugoslavije,  u prisustvu nekoliko hiljada prisutnih antifašista i gostiju  na Memorijalnom kompleksu u Jablanici,  obilježena je jubilarna 80. godišnjica Bitke za ranjenike, najhumanije bitke u historiji ratovanja.

Program obilježavanja započeo je 4. i 5. maja 2023. otvaranjem izložbe: „Bitka na Neretvi“ autora  Dženada Džine,  poetsko-muzičkim programom „Ukradena priča 1984-2023“ u režiji Šaćira Buturovića, te  izložbe „Partizanska bolnica Franja“ – skriveni dragulj Evrope, Mestni muzej Idrija iz R Slovenije. Svečani Program u okviru jubileja 80. godišnjice realizovali su udruženja antifašista sa prostora ex Jugoslavije u saradnji sa SABNOR-om BiH.
 
Program obilježavanja jubileja, otpočeo je polaganjem cvijeća na Makljenu a zatim je u Jablanici  spušteno 80 karanfila u Neretvu i položeni vijenci,  te odata počast svima onima koji su dali svoje živote za slobodu. Vijence i cvijeće su položile mnogobrojne delegacije antifašista iz BiH i regiona, predstavnici političkih stranaka, predstavnici diplomatskog kora,  kao i drugih udruženja koja baštine antifašističku tradiciju na ovim prostorima. U ime Predsjedništva BiH, vijenac je položio član Predsjedništva Željko Komšić.

U povodu 80. godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“ na vanjskoj pozornici  Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ okupljenima su se  obratilo više zvanica i gostiju, a u kulturno-umjetničkom programu učestvovali su: Tržaški partizanski zbor „Pinko Tomažič“; hor SKD „Prosvjeta“ Split; umjetnici iz Zagreba, vokalna grupa „Alata“ Podgorica; KUD“Prijatelji“ Jablanica i Škola gitare „Galeb“ Jablanica.

Fotografije  sa obilježavanja 80.-godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi možete pogledati na:

https://drive.google.com/drive/folders/1U-QmOGGMWFwYp3RdpsolCbFkdXOPEdGp