BOGAT PROGRAM U POVODU DANA OPĆINE JABLANICA 22. FEBRUAR

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“, aktivnosti na obilježavanju ovog najznačajnijeg datuma za općinu Jablanica, započele su 16.02.2024. godine, početkom održavanja manifestacije „ Februarski dani sporta u Jablanici“, i trajaće do 11.03.2024. godine. U  subotu  17. 2.2024. godine održan je Međunarodni šahovski turnir "JABLANICA OPEN 2024"u  Motelu Maksumić, a u utorak 20.02.2024.godine u kino Sali održana je Pozorišna predstava „Ko je lud“.

U srijedu 21.2.2024. godine održan je  Dječiji festival sporta  u Sali Osnovne škole, a u večernjim satima u holu Kino sale  otvorena je  Izložba starih razglednica i fotografija Jablanice autora Nihada Širića  „Zaboravljeni mostovi Jablanice“ u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Jablanica.

Na svečani dan, u četvrtak 22. februara 2023. godine, aktivnosti su započete prijemom delegacija bratskih i prijateljskih gradova i općina u sali sa sjednice Općinskog vijeća.  Kao što je to uobičajeno, građani Jablanice su  posjetili  šehitluk na haremu Jasen, a zatim su brojne delegacije  položile cvijeće: na Partizanskom  groblju, pred Spomenikom poginulim policajcima MUP-a u  odbrambeno-oslobodilačkom ratu „1992-95, pred Spomenikom civilnih žrtava rata „1992.-95.“, na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borcima ARBiH „1992.-95.“ i pred spomenikom jablaničkim prvoborcima u gradskom parku.

Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Jablanica „22.februar“, održana je u konferencijskoj Kino sali, uz prisustvo općinskih vijećnika, predstavnika   nosioca zakonodavne i izvršne vlasti HNK, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, predstavnika  konfesija, predstavnika javnog, privrednog, nevladinog, političkog i vjerskog života općine Jablanica, delegacija gradova pobratima Paraćina i Inđije iz Republike Srbije, Gevgelije iz Republike Sjeverna Makedonija, prijateljskih općina Pazin, Gvozd i Smokvica iz Republike Hrvatske, opštine Danilovgrad iz Crne Gore,  delegacija susjednih općina i Grada Tuzla, predstavnika međunarodnih organizacija i institucija. Općini Jablanica, njenim organima i svim njenim građanima upućene su mnoge čestitke i poruke od brojnih ugledanih zvanica.

Uz dobrodošlicu i intoniranje državne himne i odavanje počasti svim palim u odbrani Jablanice i Bosne i Hercegovine, sjednicu je otvorio Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Emir Muratović, a Općinski načelnik Damir Šabanović se u svom obraćanju osvrnuo na aktivnosti koje su vođene u periodu između dva obilježavanja Dana općine Jablanica. Prigodnim obraćanjima i čestitkama, Općinskom vijeću Jablanica, Općinskom načelniku i građanima Jablanice,  u ime delegacija pobratimskih i prijateljskih opština/općina obratio  se Predsjednik Opštine Inđija Vladimir Gak, a u ime Vlade FBiH i svog ministarstva skup je pozdravio  ministar Vojin Mijatović, te ministar Zukan Helez u ime Ministarstva odbrane BiH.

Nastavljajući tradiciju iz prethodnih godina u povodu obilježavanja Dana općine, Općinski načelnik je raspisao nagradni konkurs za literarne radove učenika JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica, a ovogodišnja tema nosila je naslov „Sretan ti rođendan voljeni grade“. Prvonagrađeni rad je učenika razreda VI 2 –Kevrić Alena, drugonagrađeni rad je rad učenice IX 2 razreda Kevrić Nere a kao trećenagrađeni rad je rad učenice VIII 3 razreda  Ivković Zine. Za nagrađene učenike Općinski načelnik Damir Šabanović će upriličit će poseban prijem na kojemu će im biti uručene novčane nagrade.

U povodu dana Općine Jablanica, Općinsko vijeće Jablanica tradicionalno dodjeljuje Općinska  javna priznanja pojedincima i grupama. Općinsko vijeće Jablanica na svojoj 36. sjednici održanoj dana 31.01.2024. godine, donijelo je Odluku o dodjeli općinskih javnih priznanja u 2024. godini i to: Najveće općinsko javno priznanje „Povelja sa zlatnim grbom Općine Jablanica“ dodjeljena je  Javnoj  zdravstvenoj ustanovi „Dom zdravlja“ Jablanica za doprinos i postignute rezultate u oblasti zdravstva, a  priznanje je uručeno direktorici Doma zdravlja Jablanica dr. Almi Budim Hondo.

Plaketa sa zlatnim grbom Općine Jablanica“ dodjeljena je  Spahović Sabahudinu za doprinos i postignute rezultate u spašavanju ljudi i imovine i Zahvalnica sa zlatnim grbom Općine Jablanica dodjeljena je norveškom građaninu Stein Vidar Lie za doprinos i rezultate u humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima. Općinska javna priznanja uručio je  Općinski načelnik Damir Šabanović, a u ime nagrađenih obratili su se dr. Alma Budim - Hondo i Stein Vidar Lie.

U muzičkom djelu programa nastupili su violinistkinja Zina Ivković, Alem Kadić uz pratnju Enisa Sihirlića i  Mirela Honđo uz pratnju Nermina Tatara. Nakon Svečane sjednice, odigrane su Fudbalska utakmica FK Turbina-FK Velež Mostar i košarkaška utakmica KK Turbina-KK Spars Sarajevo.

U kasnim popodnevnim satima 22.2.2024. godine u holu Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi otvorena je  Izložba  UŽ Most i LUG Neretva Art i održan  večernji Koncert u velikoj Sali Muzeja  u povodu Dana općine  Jablanica 22 februar.  Takođe, u okviru obilježavanja dana općine Jablanica „22. februar“, u petak 23.2.2024. godine održaće se 23.02.2024. „Zelena noć“-Izbor sportiste godine  u Motelu Maksumić a u nedjelju 25.02.2024. godine planirano je održavanje XIX Tradicionalnog  planinarskog pohoda na Veliki Vran.

Fotogaleriju možete pogledati na ovom linku:

Foto galerija manifestacije u povodu obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“