SULEJMAN HALEBIĆ-SJEĆANJE (1943.-2023.)

U Sarajevu je u 81. godini umro  Sulejman (Muje) Halebić, istaknuti prijeratni  društveno-politički radnik, privrednik i Predsjednik Skuštine opštine Jablanica. Rođen je na Lugu u  Jablanici, gdje je završio  osnovnu školu, a gimnaziju u Mostaru. Pravni fakultet  završio je  u Sarajevu, a  nakon završetka studija  i služenja vojnog roka, a kao, tada,  jedan od rijetkih visokoobrazovanih Jablaničana, 70- ih godina prošlog stoljeća, zapošljava se u organima opštine Jablanica, radeći na mnogim odgovornim dužnostima. Izmjenom društveno-političkog sistema 1974. godine u tadašnjoj državi, razdvajaju se izvršna od političke vlasti i  za  prvog predsjednika Izvršnog odbora opštine Jablanica, izabran je  dipl. pravnik Sulejman Halebić. Nakon toga postaje i jedan od vodećih društveno političkih radnika u opštini Jablanica. Njegovi savremenici  i danas ističu Sulejmanove ogromne  zaluge  za razvoj  jablaničke privrede, školstva, zdravstva, a veliku ljubav je poklanjao razvoju jablaničkog sporta, Turbini posebno. Njegova energija, organizatorske sposobnosti i stručno znanje, kvalifikovali su ga za  izbor na dužnost prvog direktora novoizgrađene Tvornice kaveza za valjčane ležajeve Unis na Gornjoj koloniji 1981. godine, gdje, kao cijenjen direktor i sposoban rukovodilac, ostaje do 1987. godine kada je biran za Predsjednika Skupštine opštine Jablanica u dva mandata.  Ostaće upamćen da je kao iskusan pravnik i privrednik  u najvećem dijelu autor teksta na dokumentu Urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju HE Grabovica,  koji su aktuelni i danas.  Drugi mandat Predsjednika Skupštine opštine Jablanica prestaje mu  u decembru 1990. godine održavanjem prvih višestranačkih izbora. Nakon toga prelazi u upravu Unisa u Sarajevu gdje u ratnim i poslijeratnim uslovima radi do odlaska u penziju.
Odlaskom u Sarajevo, Sulejmanova briga o Jablanici nikada nije prestala i to je naglašavao prilikom svakog viđenja. U rodni grad je  dolazio dok ga je god zdravlje služilo,  a  posebno prilikom obilježavanja  Dana općine „22. februar“. Građani Jablanice  pamtiće ga  kao  vedru i smirenu ličnost, sposobnog pravnika i rukovodioca sa izraženom sposobnošću da iz ljudi izvuče ono najbolje.  Njegovo djelo treba da služi kao putokaz generacijama koje dolaze, a općini Jablanica na ponos.

Neka ti je veliki rahmet i hvala dragi naš Sulejmane!
Općinski načelnik, uposlenici Općine  i građani Jablanice

Napomena:
Općina Jablanica je u četvrtak 16. marta 2023. godine, osigurala prevoz  građanima  Jablanice na dženazu u Vlakovo, sa polaskom u 11,00 sati ispred Hotela „Jablanica“