PRIJEM ZA JABLANIČKOG PČELARA

Općinski načelnik Salem Dedić je u ponedjeljak,  30.09.2019. godine, priredio prijem za  jablaničkog pčelara Omera Macića  koji se na 5. Međunarodnom ocjenjivanju kvalitete meda-“Medena Tuzla 2019”,  na kojem su učestvovali  pčelari i udruženja iz Bosne i Hercegovine i svijeta, okitio posebnim priznanjem „Zlatna pčela“, za najbolje ocjenjeni med sa područja BiH, po mišljenju stručnog žirija i rezultatima laboratorijske analize.

Organizatori takmičenja su bili Pčelarsko društvo “Nektar” Tuzla i Savez pčelara Tuzlanskog kantona, a pokrovitelj manifestacije je bio Grad Tuzla.
Prijemu u kabinetu Općinskog načelnika prisustvovali su Alma Bajramović, viši stručni saradnik za društvene djelatnosti, nevladin sektor i poljoprivredu i Admir Đelmo u ime Saveza poljoprivrednih proizvođača općine Jablanica.
O ovom značajnom priznanju, pčelar  Omer Macić kaže:“ Ovo je bilo međunarodno takmičenje pčelara iz 18 zemalja sa dva kontinenta. Prijavio sam se i poslao uzorak, a nakon izvjesnog vremena su objavljeni rezultati na stranici „Nektar“ iz Tuzle. Na tehnološkom fakultetu Tuzla vršena je analiza meda, a međunarodni stručni žiri je na osnovu svojih kriterija rangirao svaki pojedinačni med. Zbir bodova analize i stručnog žirija određivao je konačni kvalitet meda, a samim tim i poredak, tako da je moj med proglašen najboljim sa područja Bosne i Hercegovine. Područje Jablanice ima poseban, šumski med, čije su količine male ali je izuzetnog kvaliteta.“
Općinski načelnik Salem Dedić o izuzetnom uspjehu jablaničkog pčelara kaže: „ Veliki uspjeh našeg mladog pčelara Omera Macića nas je sve obradovao i ovo je bila prilika da mu još jednom čestitamo na priznanju „Zlatna pčela“ za najbolje ocjenjeni med sa područja BiH. Pobjediti u tako velikoj konkurenciji je veliko djelo čovjeka koji je veći dio svog života posvetio pčelarstvu. Ovim prijemom sam želio da mu čestitam u svoje, u ime općine Jablanica, Općinskog vijeća i kao sjećanje na ovaj momenat, poklonio sam mu umjetničku fotografiju sa motivom užeg gradskog jezgra Jablanice. Na području općine je i dosad bilo uspjeha u pčelarstvu, a ovaj je stvarno veliki i mi samo trebamo nastaviti pomagati svim udruženjima, a posebno  onima koji su vrijedni i koji postižu ovakve rezultate. Svojim kvalitetnim medom Omer Macić je prezentovao sebe, ali i sve pčelare Jablanice i općinu Jablanica u najboljem svijetlu. Ponosimo se da imamo tako kvalitetan med. Mi imamo trajnu obavezu da pomažemo vrijedna udruženja, a to je pokazao i naš dvodnevni Sajam poljoprivrede, ljekobilja i pčelarstva na kojem su dominirali naši članovi, a mi ćemo usmjeriti svoje aktivnosti kako bi naš sajam u budućnosti  bio međunarodnog karaktera."