U POVODU NAJAVLJENOG POČETKA RADOVA U TUNELU CRNAJA

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine najavilo je  početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar. 

Predviđeno je da  se  saobraćaj kroz tunel  odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.  Iz  ovog Javnog  preduzeća su najavili da su preduzete sve aktivnosti kako bi ograničenja i poremećaji u odvijanju saobraćaja bili svedeni na najmanju moguću mjeru.
Udruženje privrednika Općine Jablanica ovim povodom je izrazilo svoje nezadovoljstvo ovakvim načinom rješavanja  problema, jer  će posljedice  zadržavanja  saobraćaja najviše osjetiti privreda i građani Jablanice, ali i svi učesnici u saobraćaju koji koriste ovu dionicu. Četiri mjeseca dogovaranja sa odgovornim u nadležnom ministarstvu nisu dali nikakve rezultate jer  Vlada F BiH i nadležno ministarstvo nisu mogli dati nikakve garancije da planirani radovi neće proizvesti negativne posljedice po život i poslovanje jablaničke i BiH privrede. Jablanički privrednici  insistiraju da se prvo mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažu da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, ...) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja s koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja.

Općinski načelnik Damir Šabanović je podržao negodovanje jablaničkih privrednika, naglasivši da tunel Crnaja spaja primarni i sekundarni centar općine Jablanicu, Ostrožac i prekojezerska sela, te je samim tim „žila kucavica“ funkcionisanja općine i njenim mogućim prekidanjem će nastati kolaps po sve stanovnike općine Jablanica, a pogotovu će biti ugrožena privreda. Najavljena blokada jablaničkih privrednika nije prijetnja već izraz zabrinutosti pred neizvijesnostima koje donose  najavljeni radovi u tunelu.