JAVNI POZIV ZA PODRŠKU INVESTICIJAMA U RURALNI TURIZAM U BiH KROZ PROJEKAT EU4AGRI

U utorak, 18. januara 2022. godine održana je  info sesija o Javnom pozivu za podršku investicijama u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini. Snimak info sesije dostupan je na ovom linku: https://bit.ly/34UhXes. Druga info sesija bit će održana 02. februara od 11h, uživo putem EU4AGRI Facebook stranice. Na javni poziv se mogu prijaviti isključivo partnerstva koja čine podnosilac prijave i minimalno dva partnera. Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bavi pružanjem turističkih usluga i/ili proizvoda, javna ustanova i organizacija koja upravlja zaštićenim prirodnim područjima u BiH, nevladina organizacija (NVO) i udruženje sa iskustvom u vođenju projekata razvoja i promocije turističke ponude.

Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 KM do 250.000 KM (bez PDV-a).  Za svaki projekat, podnosilac prijave i partneri moraju osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova investicije bez PDV-a (tj. minimalno 15% sufinansiranje podnosioca prijave i partnera i 70% finansiranje kroz mjeru podrške od strane Projekata EU4AGRI). Krajnji rok za podnošenje prijava je 07. mart 2022. godine.
Javni poziv objavljen je u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija. Ovaj javni poziv vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je na ovom linku: https://bit.ly/3fDC2I9