OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA BITKE NA BOKŠEVICI

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen obilježju lokaliteta Lokve, u subotu, 6. jula 2024. godine obilježena je 31. godišnjica Bitke na Bokševici, bitke koja je označena kao jedna od ključnih bitaka vođenih na ovom prostoru.
Program obilježavanja 31.godišnjice počeo je u petak učenjem Jasina šehidima u jablaničkim džamijama.
Centralnoj manifestaciji obilježavanja, koja je održana na južnoj padini Bokševice, lokalitet Lokve, prisustvovali su brojni građani općine Jablanica, Konjica, Mostara i drugih gradova, te članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, saborci, gosti, mještani prekojezerskih sela, predstavnici boračkih udruženja, civilnog i vjerskog sektora, kao i 2. pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje su uveličali i brojni učesnici Marša “Putevima oslobodilaca Bokševice”. Tradicionalni pohod preko planine Bokševice, kretao se maršutom: Jablanica -  Rodići – Vraca – Jasenov do – Spomen obilježje “Pik – Hurijina ravan” – Spomen kompleks “Lokve”.

Nadljudskim naporima, uz velike žrtve i podršku naroda prekojezerskog kraja, borci Armije RBiH i MUP-a odbranili su Bokševicu, a u borbama koje su vođene na ovom lokalitetu tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata, živote u odbrani i oslobađanju Bokševice položilo je 27 jablaničkih boraca.
Brojne delegacije, među kojima delegacija općine Jablanica i delegacija boračkih Udruženja općine Jablanica, položile su cvijeće i odale počast kod Spomen obilježja šehidima Bokševice.
U delegaciji općine Jablanica bili su općinski načelnik Damir Šabanović, predsjedavajući OV Emir Muratović i pomoćnik općinskog načelnika Aldin Širić.
Prisutnima na svečanosti obilježavanja legendarne bitke obratili su se općinski načelnik Damir Šabanović i ratni komandant 1. bataljona  jablaničke 44. bbr ARBiH, Emrudin Dino Bešić. U muzičkom dijelu programa nastupio je Nihad Nino Behrem.
31.godišnjicu Bitke na Bokševici organizovala je Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz odbrambeno – oslobodilačkog rata 92. – 95. Jablanica, uz podršku općine Jablanica.