GRAĐANI OPĆINE JABLANICA SU ODABRALI PROJEKTE KOJI ĆE SE IMPLEMENTIRATI U PROJEKTU „PARTICIPATIVNI BUDŽET“

Predstavnici Udruženja izbornih zvaničnika BiH (UIZBiH), Ernes Jusović i Anela Čavdar u utorak 28.12.2021. godine posjetili su općinu Jablanica i razgovarali sa Općinskim načelnikom Damirom Šabanovićem i koordinatorom projekta za Jablanicu Dženanom Mulahasanovićem, te aplikantima koji su učestvovali u predlaganju svojih projekata. Nakon što je anketiranje građana  Jablanice završeno, Općinski načelnik je saopštio rezultate glasanja.

Opširnije: Rezultati i analiza glasanja 2021 - Jablanica (pbbih.com)
Općina Jablanica je planirala 20.000,00 KM  za implementaciju “Participativnog budžeta” u 2021-2022. godini. Građani su podnijeli prijedloge, šta bi se za taj novac trebalo u općini uraditi. Prilikom kreiranja ovih prijedloga građani su se  sastajali na lokalnim, ili tematskim javnim sastancima, kao i sastancima građana. Na njima su razgovali o tome, šta bi htjeli u svojoj općini promjeniti i kako. Zajedničke prijedloge predavali su općinskom koordinatoru na razmatranje u smislu izvodljivosti. Vrhunac je glasanje,  a redosljed  broja glasova određuje koji prijedlog građana će općina realizovati.  U općini Jablanica građani su elektronski  birali između 14 projekata, a građani su aplicirali sa prijedlozima projekata od 2.500,00 KM do 6.000,00 KM plus PDV. Ukupno je glasalo 1254 građana Jablanice.


Češka neprofitna organizacija Agora Centralna Europa u saradnji sa Udruženjem izbornih zvaničnika u BiH implementira pilot projekat čiji glavni cilj je testiranje metode participativnog budžetiranja. Participativno budžetiranje omogućava građanima da učestvuju u donošenju odluka o razvoju svoje zajednice (općine). Projekat finansira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.