DELEGACIJA OPĆINE JABLANICA U BRATSKOJ OPŠTINI GEVGELIJA

U povodu 7. novembra-Dana oslobođenja  bratske opštine Gevgelija iz Sjeverne Makedonije delegaciija općine Jablanica u sastavu: Damir Šabanović, Općinski načelnik, Emir Muratović, Predsjedavajući Općinskog vijeća, Đemal Macić, Općinski vijećnik i Amela Muratović,  Pomoćnik općinskog načelnika,  prisustvovala je  svečanostima obilježavanja Dana oslobođenja Gevgelije.

Delegacija Općine Jablanica  iskoristila je priliku i pozvala  delegacije  bratskih općina i gradova da se uključe zajedno sa ostalim partnerima  u EU projekat Adrion- „Kreativne muze“.

Partneri u ovom proijektu su Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar BiH, Muzej antičke grčke tehnologije Kotsanas, Grčka, Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenija, Narodni muzej Crne Gore, Crna Gora, Gradski muzej Pazin, Hrvatska, Općina Gevgelija, Sjeverna Makedonija, Općina Paraćin, Srbija, Općina Galipoli, Italija i Centar za ekonomski razvoj i međunarodne odnose, Albanija, a cilj projekta je  jačanje kapaciteta malih gradova/udaljenih područja u oblasti inovacija i inovativnih rješenja kroz transnacionalnu podršku i promociju uravnoteženog razvoja jadransko-jonske regije.

Općina Jablanica i Služba za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor kontaktirala je i uključila u projekat bratske i prijateljske općine koje mogu biti partneri u okviru projektnih aktivnosti i regionalne zastupljenosti i na taj način ispunila sve preduslove za izradu kvalitetnog projektnog prijedloga. Ukupan budžet apliciranog projekta iznosi 830.105,00 KM.