KRIZNI ŠTAB HNK: OBUSTAVLJA SE NASTAVA U OSNOVNIM, SREDNJIM I VISOKOŠKOLSKIM OBRAZOVNIM USTANOVAMA, TE RAD DJEČJIH VRTIĆA

 12-03-2020, 16:44
Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je danas sastanak na kojem je, u cilju daljeg praćenja situacije i preduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, u skladu sa naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, donio nove naredbe.

Obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.
Obustavlja se rad dječjih vrtića na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.
Obustavlja se održavanje svih kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.
Preporučuje se stanovništvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i stranim državljanima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da se, u cilju zaštite ličnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja stanovništva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba Ministarstva zdravstva,  rada i socijalne zaštite HNK, kao i Zavoda za javno zdravstvo  Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo  HNK.
Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima na  visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i nastavnom osoblju  preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Za provođenje  ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetna lica: učenike, studente, kao i nastavno osoblje navedena je lična odgovornost.
Svom stanovništvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima,  te drugim mjestima javnog okupljanja.
Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH na području Hercegovačko-neretvanskog kantona koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Hercegovačko-neretvanski kanton, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultovati pogoršanjem epidemiološke situacije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Preporučuje se svom stanovništvu Hercegovačko-neretvanskog kantona  ne putovati van BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.
Svim licima kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19)  u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine F BiH“ broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne  i krivične odgovornosti.
Istaknuto je, takođe, kako su u posljednja 24 sata, na COVID-19 testirana tri građanina HNK, a dobiveni nalazi su negativni.