JABLANICA IMA SPOMENIK SVJETSKE BAŠTINE- NEKROPOLA DUGO POLJE POD ZAŠTITOM UNESCO-A

Nakon šestogodišnjeg procesa kandidiranja, 30 nekropola stećaka sa područja regije upisano je na Listu svjetske kulturne baštine.  Na samitu UNESCO-a 15.7.2016. godine u Istanbulu Komitet koji čini 21 zemlja članica UNESCO-a u sklopu 40. zasjedanja koje se održalo  10. do 20. jula u Istanbulu donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske kulturne baštine. Na listi se nalazi ukupno 30 nekropola, od kojih se 22 nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine, po tri na području Srbije i Crne Gore i dvije na teritoriju Hrvatske. Proces pripremanja dokumenata za upis na UNESCO listu trajao je šest godina, a počeo je u Sarajevu 2009. godine, potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji između Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Nakon mosta Mehmed-paše Sokolovića i Starog mosta u Mostaru, ovo je  treći kulturni spomenik  iz BiH koji je upisan u svjetsku kulturnu baštinu. Na području Bosne i Hercegovine nalazi  se brojčano najveći broj stećaka, njih približno 60.000. Prema evidenciji državnih zavoda za zaštitu spomenika, na području Srbije nalazi se 4.100 stećaka, na području Hrvatske 4.400 i na području Crne Gore 3.500 stećaka.

Nekropole u Bosni i Hercegovini nalaze se na sljedećim lokacijama: Radimlja- Stolac; Grčka glavica, selo Biskup-Konjic; Kalufi u Krekovima- Nevesinje; Borak, selo Burati- Rogatica; Maculje- Novi Travnik; Dugo polje na Blidinju-Jablanica; Gvozno- Kalinovik; Grebnice, Radmilovića Dubrava, selo Baljci-Bileća; Bijača- Ljubuški; Olovci- Kladanj; Mramor u Musićima-Olovo; Kučarin u Hrančićima-Goražde; Boljuni-Stolac; Dolovi, selo Umoljani- Trnovo; Luburića polje- Sokolac; Potkuk u Bitunj-Berkovići; Bečani- Šekovići; Mramor u Vrbici- Foča; Čengića Bara-Kalinovik; Ravanjska Vrata-Kupres.

Nekropole u Hrvatskoj nalaze se na lokacijama: Velika i Mala Crljivica, Cista Velika; Dubravka/sv. Barbara, Konavle. Nekropole u Crnoj Gori nalaze se na  lokacijama: Grčko groblje, Žabljak; Bara Žugića, Žabljak; Grčko groblje, Plužine. Nekropole u Srbiji nalaze se na lokacijama: Mramorje, Perućac, Bajina Bašta; Mramorje, Rastište, Bajina Bašta; Grčko groblje, Hrta, Prijepolje.