SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE JABLANICA, 22. FEBRUAR

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“, aktivnosti na obilježavanju ovog najznačajnijeg datuma za općinu Jablanica, započele su u srijedu, 20.02. 2019. godine, odigravanjem revijalne rukometne utakmice u Sportskoj dvorani JU „Sportski centar Jablanica“ Jablanica, između ženske juniorske reprezentacije BiH i RK „Neretva“  i RK „Turbina“  Jablanica. 

U četvrtak 21.02. 2019. godine upriličena je u holu  JU Sportski centar Jablanica, Izložba umjetnina i slika jablaničkog kraja i izložba fotografija na kojoj su se predstavili UŽ „Most, BZK „Preporod,“„Neretva Art“, i samostalni fotograf  Dženad Džino. Istu večer, u prepunoj sali Kina Jablanica,  održana je pozorišna predstava „Tako je govorio Lepi“ autora Harisa Burine.Na svečani dan, 22. februara 2019. godine, aktivnosti su započete prijemom delegacija bratskih i prijateljskih gradova i općina u sali sa sjednice Općinskog vijeća, a zatim su, u prisustvu brojnih građana i privrednika, te gostiju,  Općinski načelnik Salem Dedić, predsjedavajući Općinskog vijeća Mate Mijić i predsjednik Udruženja privrednika općine Jablanica Jusuf Džafić na svečan način,  položili   kamen temeljac u poslovnoj zoni Unis – Gornja kolonija.  Tom prilikom okupljenim građanima i gostima obratio se Općinski načelnik Salem Dedić.Kao što je to uobičajeno, građani Jablanice su  posjetili  šehitluk na haremu Jasen na kome se obratio Glavni imam Čaršijske džamije Ekrem ef. Hodžić, a zatim su brojne delegacije  položile cvijeće: na Partizanskom  groblju, kod Spomenika civilnih žrtava rata „1992.-95“, na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borcima ARBiH „1992-95“ i pred spomenikom jablaničkim prvoborcima u gradskom parku. Na mjestima polaganja cvijeća, okupljenim građanima su se obratili: Ante Šimić, Mejrema Čilić, Općinski načelnik Salem Dedić i Enver Omeragić ispred  udruženja Sabnoar-a općine Jablanica.

Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Jablanica „22.februar“, održana je u konferencijskoj sali hotela „Jablanica“, uz prisustvo općinskih vijećnika, predstavnika najviše vlasti Federacije BiH i nosioca zakonodavne i izvršne vlasti HNK, Predsjedavajućeg Skupštine HNK, ministara u Vladi HNK, poslanika u Parlamentu FBiH, predstavnika svih konfesija, predstavnika javnog, privrednog, nevladinog, političkog i vjerskog života općine Jablanica, delegacija gradova pobratima Paraćina i Inđije iz Republike Srbije, Gevgelije iz Republike Sjeverna Makedonija, prijateljskog grada Pazina i općine Gvozd iz Republike Hrvatske,  delegacija susjednih općina, predstavnika LOT tima EUFOR-a i međunarodnih organizacija i institucija. Općini Jablanica, njenim organima i svim njenim građanima upućene su mnoge čestitke i poruke od brojnih ugledanih zvanica.Uz dobrodošlicu i intoniranje državne himne, koju je na violini izvela Ilda Begić, mlada izuzetno nadarena umjetnica, i odlična učenica I razreda gimnazije u Srednjoj školi Jablanica i odavanje počasti svim palim u odbrani Jablanice i Bosne i Hercegovine, sjednicu je otvorio Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Mate Mijić, a Općinski načelnik Salem Dedić se, čestitajući Dan općine Jablanica svim njenim građankama i građanima, prigodnom prezentacijom ukratko osvrnuo na aktivnosti koje su vođene u periodu između dva obilježavanja Dana općine Jablanica.
Prigodnim obraćanjima i čestitkama, Općinskom vijeću Jablanica, Općinskom načelniku i građanima Jablanice,  obratili su se Poslanik u parlamentarnoj Skupštini BiH Edin Mušić,  predsjednik Opštine Paraćin Saša Paunović, gradonačelnik Gevgelije Sasho Pockov, predsjednik Skupštine Opštine Inđija Milan Predojević.
U sklopu obilježavanja dana Općine, Općinski načelnik je kao i prethodnih godina raspisao tradicionalni  nagradni konkurs za literarne radove za učenike centralne i svih područnih škola Osnovne škole „Suljo Čilić“ posvećene Danu općine. Ovogodišnja tema nosila je naslov:  „MOJ VOLJENI GRADE“,  a prvonagrađeni  je  rad  učenika IX razreda Dine Burića,  drugonagrađeni   je  rad  učenice IX razreda Džejle Malanović, i  kao trećenagrađeni, je rad učenika VI razreda Danijala Ivkovića. Općinski načelnik Salem Dedić u četvrtak 21.02.2019. godine, primio je nagrađene učenike u svom kabinetu i uručio im prigodne novčane nagrade, a  učenik  Dino Burić  je na Svečanoj sjednici  OV-a pročitao svoj prvonagrađeni rad.
Općinsko vijeće  u povodu Dana općine dodjeljuje općinska javna priznanja, a najveće općinsko javno priznanje „Povelja sa zlatnim grbom Općine Jablanica“, na svečanoj sjednici, uručeno  je Ajdinu Teletoviću za doprinos u realizaciji projekata od javnog interesa kao i unapređenju uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini i inostranstvu; priznanje „Plaketa sa zlatnim grbom općine Jablanica“ uručena je Bajazitu Jašareviću – za postignute rezultate u oblasti privrede i pomoći realizacije kapitalnih projekata u općini Jablanica, Samiru Paliću – za postignute rezultate u oblasti poboljšanja ekonomsko – socijalnog statusa i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, promociji općine Jablanica i njenih resursa i Emiru Begiću – za postignute rezultate u oblasti sporta i humanitarnog rada  općine Jablanica; „Zahvalnica sa zlatnim grbom općine Jablanica“ uručena je Udruženju građana pčelarsko udruženje „Bagrem“ Jablanica - za unapređenje uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, Fadilu  Širiću-  za doprinos u realizaciji projekata od javnog interesa i unapređenju uslova života u općini Jablanica i Šaćiru Buturoviću  za  doprinos i promociju općine Jablanica iz oblasti sporta. U muzičkom djelu programa nastupili su Ilda Begić,  Miralem Ramić, Nihad Nino Behrem i hor Odreda Izviđača „Jablan“ Jablanica. Nakon svečane sjednice održan je svečani prijem  za goste i zvanice u restoranu hotela „Jablanica“.
U okviru programa obilježavanja Dana Općine u Sportskoj dvorani- JU „Sportski centar Jablanica“ Jablanica, u subotu 23.02.2019.godine sa početkom u 18,30 sati biće  odigrana prvenstvena košarkaška utakmica između KK „Čelik“ Zenica i KK „Turbina“ Jablanica.