OBILJEŽENA 78. GODIŠNJICA BITKE NA NERETVI I 76. GODIŠNJICA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

U Organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine, UABNOR-a Jablanica, Društva “Josip Broz Tito“ iz Jablanice, Općine Jablanica, te Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi“, obilježena je 78. godišnjica bitke za ranjenike, koja je ujedno bila i jedna od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja.

S obzirom da se ove godine  obilježava i 80. godišnjica opštenarodnog antifašističkog ustanka bh. naroda i narodnosti, Dan ustanka naroda u Bosni i Hercegovini  u znak sjećanja,  u Neretvu je spušteno osamdeset karanfila.
Povodom 78. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 76. godišnjice pobjede nad fašizmom izaslanstvo člana Predsjedništva BiH Željka Komšića,  delegacije SABNOR-a Bosne i Hercegovine, općine  Jablanica, UBNORA-a Crne Gore, kantonalnih i općinskih udruženja SABNOR-a, društava „Josip Broz-Tito, političkih  stranaka i organizacija  položili su vijence i  cvijeće i odali  počast svim borcima koji su dali živote u borbi za pobjedu nad fašizmom.
Zbog epidemiološke situacije  i preporuke kriznog štaba,  nije održana  tradicionalna svečana akademija u povodu godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi. Ipak,  prigodnim obraćanjem i podsjećanjem na veliki historijski značaj same bitke, prisutnima su se obratili u ime domaćina Damir Šabanović načelnik općine Jablanica, predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić, Zoran-Bobo Raičević, potpredsjednik UBNORA Podgorice i  Azra Đelmo direktorica Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Udruženje za djecu i omladinu „Galeb“ Jablanica i Šaćir  Buturović.
Bitka na Neretvi, smatra se jednom od najhumanijih bitaka Drugog svjetskog rata, jer su partizani, povlačeći se pred njemačkim,talijanskim snagama, te nekoliko jedinica četnika, ustaša i domobrana, s ukupno oko 100.000 vojnika, bili primorani evakuirati i ranjenike.  Uspjevši probiti neprijateljski obruč partizanske jedinice stigle su do rijeke Neretve kod Jablanice. Tamo su srušili most i izgradili improviziranu drvenu konstrukciju služeći se ostacima mosta koji su virili iz rijeke te preko njega prebacili glavninu snaga, ranjenika i Vrhovni štab.


Fotografije: Edi Kevrić