OBAVJEŠTENJE ZA PČELARE OPĆINE JABLANICA O POJAVI „AMERIČKE GNJILOĆE PČELINJEG LEGLA“

Obavještavaju se pčelari sa područja Općine Jablanica da se na području ove općine pojavila veoma opasna, a neizlječiva bolest, Američka gnjiloća pčelinjeg legla.

Pčelarsko društvo "Bagrem" je  po saznanju o pojavi ove bolesti, preduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti.
Veterinarski inspektor je u saradnji sa veterinarskom stanicom i vlasnikom pčelinjaka izašao na teren i izvršio pregled. Analizom uzetih uzoraka laboratorijski je utvrđeno postojanje ove bolesti, te su poduzete sve zakonom propisane mjere.
Apelujemo na sve pčelare da nad svojim pčelinjacima provedu sve preventivne i dijagnostičke mjere u cilju zaštite zdravlja pčelinjih zajednica od bolesti "Američke gnjiloće pčelinjeg legla“. Obaveza svih pčelara je da stupe u kontakt sa pčelarskim društvom „Bagrem“ i Savezom poljoprivrednih udruženja  i da preduzmu aktivnosti potrebne radi prevencije pojave i širenja ove bolesti.
U pravilniku o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti pčela, stoji da, ako se u pčelinjaku utvrdi američka kuga pčelinjeg legla, narediće se slijedeće mjere:
1. Zatvaranje zaraženog pčelinjaka,
2. Uništavanje svih zaraženih košnica,
3. Uništavanje svih dotrajalih košnica,
4. Uništavanje zaraženog saća,
5. Zabrana držanja pčelinjih zajednica bez matica,
6. Dezinfekcija pčelinjaka i pčelarskog pribora.
Imajući na umu ozbiljnost situacije, ovim obavještenjem se želi ukazati pčelarima na obavezu da stupe u kontakt sa  pčelarskim društvom „Bagrem“ i Savezom poljoprivrednih udruženja, da na takav način zaštiti, prije svega, svoja pčelinja društva, a onda i pčelinja društva svih drugih pčelara. Jedino na takav način može se uticati i preventivno djelovati na to da se ne dođe u situaciju da se moraju provoditi naprijed navedene mjere.

Služba za opću upravu