Hiljadu stabala za Jablanicu

Bez drveća ne bi bilo kiše, naše tlo bi bilo nezaštićeno, a zrak bi bio nepodnošljiv.

Jablanica, 29. april 2021. godine – Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, Daniel Hunn, i načelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović, danas su u Jablanici obilježili svoju predanost „Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost“ (GoGreen Initiative) tako što su simbolično posadili sadnice crnog bora.

Općina Jablanica, kao dio UNDP-ove „Inicijative za zeleniju i održivu budućnost“ od 2020. godine, obavezala se da će ove godine posaditi najmanje 1.000 sadnica. Švicarska će sufinancirati 300 sadnica kroz Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

„Ambasada Švicarske pridružila se 'Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost' jer smo snažno posvećeni zaštiti okoliša kroz različite projekte i inicijative koje Švicarska podržava u Bosni i Hercegovini. Također, integriramo mjere za smanjenje rizika od katastrofa i mjere zaštite okoliša kad god je to moguće u svojim intervencijama. Švajcarska je dugogodišnji partner Općine Jablanica u području lokalne uprave, u poboljšanju strateškog razvojnog planiranja i u demokratskom učešću građana u definisanju razvojnih prioriteta i poboljšanju kvaliteta života u Jablanici. Radujem se što ćemo nastaviti sa našom dobrom saradnjom u budućnosti“, rekao je ambasador Švicarske u BiH, Daniel Hunn, povodom njegove prve službene posjete Općini Jablanica.

Cilj „Inicijative za zeleniju i održivu budućnost“ u 2021. godini je sadnja 40.000 sadnica angažiranjem do 40 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine da učestvuju u ovom poduhvatu.

„U poslijeratnim godinama na području općine Jablanica i Hercegovačko-neretvanskom kantonu  vršena je nekontrolisana sječa šumskog fonda, što je imalo za posljedicu stvaranje goleti, erozije tla, zagađenje vazduha, tla i vode. Pored nekontrolisane sječe šuma, šumski fond se uništava i u požarima. U tom smislu, potpuno je logično da se Općina Jablanica pridruži „Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost“. Zahvaljujem se partnerima,  Vladi Švicarske i ILDP-u, a posebno švicarskom ambasadoru Danielu Hunnu što su prepoznali naša  nastojanja u obnovi šumskog fonda i na taj način  konkretno pomogli u očuvanju  održive budućnosti“, izjavio je ovom prilikom Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode. Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ukoliko se poduzimaju redovno i većem obimu. Drveće sprječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena. Sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.