Virtualna stvarnost u Muzeju u Jablanici

Uvođenjem virtuelne stvarnosti modernizacija Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ realizirat će se uz podršku Europske unije u okviru projekta Zanimljivi muzeji.

U periodu od 11 do 13.12.2020. godine postavit će se i testirati oprema za virtuelnu stvarnost, koja će posjetioce modernom tehnologijom ne samo vratiti u prošlost, nego učiniti aktivnim sudionicima Bitke.
Na izradi aplikacije radilo se prethodnih mjeseci a sama priprema je uključivala snimanje prostora, snimanje i rad sa glumcima, 3D modeliranje niza predmeta i objekata, komponovanje muzike i efekata kako bi se posjetiocima dočarao sam događaj. 


Virtualno iskustvo će učiniti posjetu muzejima atraktivnijom i dati jedan potpuno novi oblik u kojem se stvara dojam da se posjetioci zaista nalaze u historijskom prostoru i vremenu. Virtualna stvarnost i put u Bitku na Neretvi će posjetiocima biti dostupno već početkom 2021 godine o čemu se posjetioci mogu informisati na web stranici i društvenim mrežama Muzeja.
Zahvaljujući projektu „Zanimljivi muzeji“ Muzej u Jablanici je nakon 25 godina dobio i ozvučenje, a u toku su i manji građevinski radovi za adaptaciju i opremanje prostora, osvježavaju se postojeće postavke i uvode nove a radi se i na prevođenju tekstova i titlovanju filmova kako bi se i stranim turistima približili sadržaji Muzeja.
Ova zanimljiva ideja privlači veliku pažnju ne samo javnosti, nego i ostalih muzeja u regiji. U okviru projekta radit će se i na modernizaciji JU Muzej Nikšić te će se primjenom aplikacije posjetiocima omogućiti put u život prije 10.000 godina.
Projekt prekogranične saradnje „Zanimljivi muzeji / Amusing Museums“ finansira Europska unija u sklopu programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara u saradnji sa Nacionalnim Muzejom Crne Gore (CG) i Općinom Jablanica (BiH) . Ukupna vrijednost projekta je blizu 400.000 eura, od čega Evropska unija finansira oko 300.000 eura.Saopćenje možete preuzeti na ovom linku.