VANREDNA SJEDNICA OPĆINSKOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE U POVODU ELEMENTARNE NEPOGODE

Općinski štab CZ Jablanica na vanrednoj sjednici održanoj  u četvrtak  4.11.2021. godine, nakon svih poduzetih mjera tokom dana i  iscrpnih izvještaja sa terena o stanju izazvanom  jakim vjetrom i obilnim padavinama koje su zahvatile općinu Jablanica tokom protekle noći i dana, konstatuje da su nanešene velike štete, privatnim i privrednimim objektima, kućama i vikendicama, motornim vozilima, putevima i  saobraćajnicama.

Na terenu je angažovano svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija, te poduzimaju mjere na osposobljavanju prohodnosti svih komunikacija na području općine. Konstatovano je da su posebno opasna klizišta i odroni koji su evidentirani  na mnogim mjesnim područjima. Evidentirane su štete na plastenicima, motornim vozilima i krovovima privrednih objektata. Opštinski štab  Civilne zaštite Jablanica poziva sve građane da u okviru svojih mogućnosti poduzimaju mjere zaštite (pročišćavanje slivnika, odvoda, rašćišćavanje puteva i  komunikacija).
Općinski štab CZ Jablanica  poziva građane na  mjesnom području da budno prate dešavanja na svojim ali i zajedničkim objektima te u slučaju potrebe  o tome obavještavaju Operativni štab  CZ na broj:  123 ili na broj 036 752666. Takođe se upozorava građanstvo da je zbog ogromnih kiša došlo do zamućivanja vode u  gradskom  vodovodu, te se preporučuje  da istu prokuhavaju.
Općinski štab CZ  prati razvoj situacije na terenu  i shodno tome preduzima odgovarajuće mjere.