Uz obilježavanje Dana općine Jablanica, 22. februar

SJEĆANJE

Općina Jablanica, 22. februara  2019. godine, obilježava Dan općine  nizom prigodnih manifestacija. Na taj svečani dan,  osvrnemo se na  ono što smo postigli između dva praznika, a ujedno se prisjetimo  i družimo  sa bivšim Predsjednicima opštine i ranijim Općinskim načelnicima koji su svako na svoj način doprinijeli razvoju naše Jablanice. Na našu i veliku  žalost svih građana Jablanice, 27. 12.2018. godine u 84. godini, na posljednje počivalište ispratili smo našeg sugrađanina Abrahama-Bracu Mandića, istaknutog privrednika i Predsjednika Skupštine  opštine Jablanica  od 1974. do 1982. godine. Doprinos razvoju naše lokalne zajednice i njegov ukupni život  posvećen  porodici i rodnoj Jablanici, inspiracija je, ali i obaveza nezaborava,  sadašnjim i budućim generacijama jablaničana.
 Kao svršeni student ekonomskog fakulteta, Abraham-Braco Mandić, prvi je  obrazovani jablanički  kadar nakon drugog svetskog rata, koji se vratio u rodni kraj, a prvo zaposlenje je dobio u Industriji Granita na poslovima šefa računovodstva. Upravo tih 60-ih godina, prošlog stoljeća,   Granit prelazi na industrijski, moderan  način obrade kamena, nabavkom savremenih mašina- gatera za rezanje blokova,  ploča imašina za poliranje granita-polirki, a početkom 1970. godine prelazi na najsavremenije rezanje granita dijamantskim alatom. Stručnost i organizacijske sposobnosti koje je pokazao za kratko vrijeme, bila su najbolja preporuka da ga kolektiv i organi upravljanja, postave za direktora preduzeća Industrija Granita, koje, zajedno sa saradnicima, organizaciono, tehničko-tehnološki i kadrovski stalno unapređuje.  Upravljanje, razvoj  preduzeća i podizanje standarda radnika, Abraham-Braco Mandić, zahvaljujući svojoj viziji, nikada nije posmatrao izolovano, nego kao dio neodvojivog procesa razvoja lokalne zajednice, koja, osim napretka preduzeća, mora voditi računa i o svojoj društvenoj funkciji. Te Bracine osobine, „sagledavanja šire slike“ u lokalnoj zajednici prepoznate su kod najšireg stanovništva i tadašnjih organa, koji su ga izabrali na funkciju  Predsjednika Skupštine opštine Jablanica. Uz njegovo ime i imena čelnih  ljudi sa kojima je blisko sarađivao, vežu se neki od  najznačajnih privrednih i društvenih  uspjeha koji su, do tada, nedovoljno razvijenu Jablanicu, pretvorili u prosperitetno mjesto za rad i život. Abrahamu-Braci Mandiću i njegovim saradnicima,  pripadaju naročite zasluge za uređenje puteva, razvoj komunalne infrastrukture, elektrifikciju sela, stambenu problematiku, osnivanje Srednje škole i obrazovanje đaka za  radnička zanimanja, dogradnju Doma zdravlja Jablanica. Bio je Predsjednik opštinskog Organizacionog  odbora za izgradnju Spomen kompleksa Bitka za ranjenike, ali i najodgovorniji jablaničanin u organizaciji Titovog dolaska i otvaranja Muzeja i pješačkog mosta 1978. godine  u  prisustvu oko 150 hiljada ljudi.  Ne smijemo zaboraviti, da je u njegovom drugom mandatu započeta izgradnja UNIS-ove fabrike kaveza  za valjčane ležajeve  te započeta izgradnja Hidroelektrana Grabovica. Po završetku mandata predsjednika  Skupštine opštine Jablanica, kao uspješan privrednik i društveno-politički radnik, imenovan je za Zamjenika ministra za finansije u Izvršnom vijeću-Vladi SR BiH, a u  dva mandata je biran i obavljao funkciju  poslanika  na volonterskoj osnovi u Privrednom vijeću Skupštine S R BiH ispred izborne jedinice Jablanica, Prozor i Duvno-Tomislavgrad.
Podsjećanje  na dragi Bracin lik, u predvečerje našeg velikog praznika, pokušaj je našeg nastojanja da kroz kratki prikaz njegovog bogatog radnog i društvenog angažmana osvjetlimo našu bližu prošlost koju su stvarali ljudi, bogati znanjem i duhom i prožeti neizmjernom ljubavlju prema svom rodnom mjestu. Abraham-Braco Mandić je svojom personalnošću, ugledom i djelom koje je iza sebe ostavio, ispisao bogate stranice jablaničkog razvoja. Jablanica i jablaničani, pripadnici svih generacija, svojim su masovnim dolaskom na njegov  posljednji ispraćaj, potvrdili, da to nisu zaboravili. Dragi Braco hvala ti i  neka ti je laka zemlja !!

Općina Jablanica, Općinski načelnik Salem Dedić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Mate Mijić, zaposlenici Općine Jablanica  i građani Jablanice.