URUČENO NAJVEĆE OPĆINSKO JAVNO PRIZNANJE ZA 2020. GODINU-POSTHUMNO, SINU RAHMETLI SALIHA HONĐE

U povodu Dana općine Jablanica - 22. februara 2020. godine, Općinsko vijeće Jablanica na svojoj svečanoj sjednici dodjelilo je- posthumno, općinsko javno priznanje, Povelju sa zlatnim grbom općine Jablanica, rahmetli Salihu  Honđo za postignute rezultate na unapređenju uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini.

Pandemija koronavirusa Covid 19, spriječila je prisustvo svečanoj sjednici porodice Honđo koja živi u inostranstvu.
Općinski načelnik Damir Šabanović, organizirao je poseban prijem sa sina rahmetli Salke, Adisa Honđu i uručio mu Povelju sa zlatnim grbom općine Jablanica za 2020. godinu. Adis Honđo se u ime porodice zahvalio svim građanima Jablanice, Općinskom vijeću, Općinskom načelniku i svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u dodjeli priznanja njegovom rahmetli ocu.
U obrazloženju odluke o javnom priznanju između ostalog stoji: „ Rahmetli Salih Honđo rođen je 1934. godine u Jablanici, gdje  je završio  Osnovnu školu nakon čega završava srednju školu „ Vaso Miskin Crni „ u Sarajevu, a zatim i višu školu za organizaciju rada u Novom Sadu. Radio je u preduzeću „Hidroelektrane na Neretvi“ kao strojar, a kasnije kao alatničar. Bio je aktivan društveno – politički radnik, te je obavljao funkciju predsjednika Opštine Jablanica u dva mandata  ( 1966. – 1974.g.). obavljao je funkciju direktora preduzeća „APRO“ do pogibije 1975.godine U toku svoja dva mandata predsjednika Opštine Jablanica učinio je mnogo za ovaj grad, posebno u smislu njegovog ekonomskog razvoja i izgradnje veoma važnih privrednih javnih i sportskih, komunalnih i infrastrukturnih objekata.“