TURSKA DELEGACIJA DIREKCIJE ZA ŠUMARSTVO U OPĆINI JABLANICA

Šesteročlana delegacija iz Republike Turske koju su predvodili zamjenik Generalnog direktora Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske Dr.sc. Ahmet Ipek i savjetnik u Vladi Republike Turske Osman Kahveči, u utorak 20.3.2018. godine boravila je u Općini Jablanica. U delegaciji su još bili i Mithat Ateš direktor sektora za protivpožarnu zaštitu šuma, te Emin Šimdi direktor sektora za nedrvne šumske proizvode.

Delegaciju iz prijateljske Republike Turske primio je Općinski načelnik Salem Dedić sa saradnicima. Prijemu su prisustvovali v.d.direktora Šumarstva Srednje-neretvanskog Edin Bešić, predstavnici Udruženja inženjera i tehničara šumarstva F BiH- USIT FBiH i Šumarskog udruzenja F BiH generalni sekretar Azer Jamaković i Sead Alić. Visokoj delegaciji su prezentirane mogućnosti i prirodni resursi kojima općina Jablanica raspolaže, ali i devastacija šumskog bogatstva izazvana velikim požarima koji su vladali na području općine Jablanica u proteklom periodu.
Na sastanku je dogovorena saradnja opremanja službi za zaštitu od požara Općine Jablanica opremom za gašenje šumskih požara, kao i sistemom radio komunikacije kojom bi pokrili kompletno područje općine Jablanica.