TURIZAM NA TRI JEZERA- SVEČANO OTVOREN TURIST INFO PUNKT U OSTROŠCU

U okviru zajedničkog Programa Evropske Unije i Vlade Njemačke - EU ProLocal, kojeg implementira GIZ, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK u saradnji sa partnerskim općinama: Jablanica, Prozor-Rama i Posušje implementira projekat “Razvoj turizma na tri jezera”.

Projekt finansira Evropska unija. Tim povodom u Ostrošcu, na obali Jablaničkog  jezera u četvrtak 18.10.2018. godine, u prisustvu predstavnika delegacije EU, LINK Mostar, Općine Jablanica i  općina Prozor-Rama i Posušje, GIZ-a i UNDP-ia,  predstavnika NVO sektora iz Jablanice i MZ Ostrožac  svečano je otvorena turist info punkt-kuća,  predstavljeni projektni rezultati i promotivni video matarijali te date smjernice i preporuke za razvoj turizma na projektnom  području.

Na  svečanom otvaranju, na kojem su se obratili Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK  Mostar, Općinski načelnik Salem Dedić i Andrea Vera predstavnik delegacije EU BiH,  istaknut  je  opšti cilj projekta,  a to je  razvoj održivog turizma jezerskih područja (Jablaničko jezero, Ramsko jezero i jezero Tribistovo) putem poboljšanja turističke ponude.U cilju promocije svake od tri destinacije obuhvaćene projektom, istaknuto je,   na jezerima su postavljeni Info punktovi, čija je osnovna svrha pružanje informacija i promocija područja uz bogat promotivni materijal, te pružanje podrške raznim outdoor aktivnostima.  Simboličnim presjecanjem vrpce Info punkt u Ostrošcu otvorili su Općinski načelnik Salem Dedić i Andrea Vera predstavnik delegacije EU u BiH.

O otvaranju Info punkta u Ostrošcu, Općinski načelnik kaže: „Pozdravljam sve prisutne koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, a posebno delegaciju Europske unije koja je i finansijer projekta kojima se želim zahvaliti u svoje i u ime Općine Jablanica.  Za općinu Jablanica,  otvaranje info punkta u Ostrošcu, na mjestu koje je jedno od najpristupačnijih mjesta na području općine Jablanica gdje se planiraju, u skladu sa našim prostornim planom,  i turistički potencijali u smislu hotela i ostalih sadržaja. Ovo je nešto što je novi početak u razvoju turizma općine Jablanica na jazerima, ali tu su i naše rijeke i naše planine. Na području Jablaničkog jezera nam trebaju hoteli koji se grade, trebaju nam ovakvi info punktovi za sve one koji nemaju informacije da ih i  dobiju. Puno toga lijepog je urađeno kroz ovaj projakt i očekujem da će danas  biti poslana lijepa poruka“- naglasio je između ostalog Općinski načelnik Salem Dedić.Predstavnik delegacije EU  Andrea Vera, šef odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri delegaciji EU u BiH  istakao je da je otvaranje info punktova  samo jedna od aktivnosti koju sadrži ovaj projekat. -„ U ovom projektu u koju su uključene tri općine nekoliko je dobrih stvari. Prvo je partnerstvo za ove tri općine, drugo je zajednička promocija novih destinacija i treća koja mi se najviše sviđa je to što ovaj projekat nije fokusiran na jednu aktivnost, na jedan spomenik, nego uključuje mnogo stvari  na ovim područjima. Ovo je projekt podrške turizmu, a razlog zašto je podržan od EU i vlade Njemačke je  potencijal u turizmu  za veliki ekonomski razvoj ove zemlje. Ekonomski jaka BiH može pružiti bolji život svojim građanima“- zaključio je  Andrea Vera.