SVEČANOSTI U POVODU DANA OPĆINE JABLANICA,“22. FEBRUAR“

U skladu sa Programom obilježavanja Dana općine Jablanica „22. februar“, aktivnosti na obilježavanju ovog najznačajnijeg datuma za općinu Jablanica, započele su 14.02.2023. godine, početkom održavanja manifestacije „Dani sporta u Jablanici“, koja je trajala do 17.02.2023. godine.

U ponedjeljak 20.02. 2023. godine, u holu Kina, otvorena je Izložbe starih razglednica i fotografija Jablanice autora Nihada Širića u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Jablanica, a u utorak 21.2.2023. godine u holu Kina otvorena je Izložbe slika članova Udruženja LUG „NeretvaArt“ Jablanica, te održan koncert učenika Škole gitare „Galeb“.
Na svečani dan, 22. februara 2023. godine, aktivnosti su započete prijemom delegacija bratskih i prijateljskih gradova i općina u sali sa sjednice Općinskog vijeća.  Kao što je to uobičajeno, građani Jablanice su  posjetili  šehitluk na haremu Jasen, a zatim su brojne delegacije  položile cvijeće: na Partizanskom  groblju, kod Spomenika civilnih žrtava rata „1992.-95“, na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim i nestalim borcima ARBiH „1992-95“ i pred spomenikom jablaničkim prvoborcima u gradskom parku. Na mjestima polaganja cvijeća, okupljenim građanima su se obratili: Damir Šabanović, Hasan Dedić, Zajko Sihirlić i Emin Zebić.Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Jablanica „22.februar“, održana je u konferencijskoj Kino sali, uz prisustvo općinskih vijećnika, predstavnika   nosioca zakonodavne i izvršne vlasti HNK, predstavnika svih konfesija, predstavnika javnog, privrednog, nevladinog, političkog i vjerskog života općine Jablanica, delegacija gradova pobratima Paraćina i Inđije iz Republike Srbije, Gevgelije iz Republike Sjeverna Makedonija, prijateljske općine Gvozd iz Republike Hrvatske,  delegacija susjednih općina, predstavnika međunarodnih organizacija i institucija. Općini Jablanica, njenim organima i svim njenim građanima upućene su mnoge čestitke i poruke od brojnih ugledanih zvanica.

Uz dobrodošlicu i intoniranje državne himne i odavanje počasti svim palim u odbrani Jablanice i Bosne i Hercegovine, sjednicu je otvorio Predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Emir Muratović, a Općinski načelnik Damir Šabanović se u svom obraćanju osvrnuo na aktivnosti koje su vođene u periodu između dva obilježavanja Dana općine Jablanica. Prigodnim obraćanjima i čestitkama, Općinskom vijeću Jablanica, Općinskom načelniku i građanima Jablanice,  obratili su se gradonačelnik pobratimskog grada Gevgelija Andon Saramandov, te ministar Donko Jović u ime Vlade kantona HNK.
U sklopu obilježavanja dana Općine, Općinski načelnik je kao i prethodnih godina raspisao tradicionalni  nagradni konkurs za literarne radove za učenike centralne i svih područnih škola Osnovne škole „Suljo Čilić“ posvećene Danu općine. Ovogodišnja tema nosila je naslov: „Moj grad,moja ljubav“,  a prvonagrađeni rad je učenika razreda XI 1 –Idrizović Tarika, drugonagrađeni rad je rad učenice VIII2 razreda  Begović Eme a kao trećenagrađeni rad je rad učenika IX2 razreda  Dine Begića. Za nagrađene učenike Općinski načelnik Damir Šabanović će upriličit će poseban prijem na kojemu će im biti uručene novčane nagrade.Općinsko vijeće  u povodu Dana općine dodjeljuje općinska javna priznanja, a najveće općinsko javno priznanje „Povelja sa zlatnim grbom Općine Jablanica“, na svečanoj sjednici, uručeno  je Udruženju žena „Most“ Jablanica za doprinos i postignute rezultate na unapređenju uslova života u Jablanici i afirmaciji ugleda Jablanice u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.  Naši sugrađani Sabahudin Spahović i Emir Drežnjak su kao pripadnici jedininice Federalne Uprave  CZ  učestvovali u spašavanju unesrećenih i raščišćavanju ruševina u Republici Turskoj. Od strane Općinskog načelnika su prigodno nagrađeni za svoj herojski i dostojanstven angažman. U muzičkom djelu programa nastupili su Zina Ivković, Adna i Maid Šćuk .
Nakon svečane sjednice, uz podršku EU i saradnje sa partnerima, upriličeno je svečano otvaranje Resursnog centra kreativnih industrija  na Muzeju Bitka za ranjenike na Neretvi  i otvaranje Izložbe slika „10 godina fotografije“ našeg uspješnog fotografa Dženada Džine. Izložbu je otvorio Općinski načelnik Damir Šabanović. U večernjim satima u Kino sali održana je pozorišna predstava  „Državni lopov“.
Takođe, u okviru obilježavanja dana općine Jablanica „22. februar“, u subotu 25.02.2023. godine planirano je održavanje Međunarodnog rukometnog turnira u Sportskom centru, te  Koncert prijateljstva sa gostima u organizaciji Folklornog ansambla „Neretva“ Jablanica  u Sali Osnovne škole.  U nedjelju  26.2.2023. godine, ako to vremenske prilike dozvole, planiran je  XVIII Tradicionalnih planinarski pohod na Veliki Vran.