SVEČANO OBILJEŽENI JUBILEJI, 50 GODINA RK TURBINA I 20 GODINA SPORTSKOG SAVEZA

Rukometni klub Turbina Jablanica obilježava 50 godina svog djelovanja, a Sportski savez općine Jablanica obilježio je 20 godina postojanja. Tim povodom, od 15-17. februara 2019. godine, u Jablanici je odigravanjem revijalne utakmice veteranki RK Turbina, turnirom ženskih rukometnih selekcija na kome su uz RK Turbina, nastupile ekipe: RK Lokomotiva Mostar, RK Hažići Dido Grup i  OŽRK Iska Stolac, prigodnom foto izložbom RK Turbina i Svečanom akademijom,  obilježeni  su spomenuti  jubileji.

Centralna svečanost bila je održavanje Svečane akademije  Sportskog saveza općine Jablanica i RK Turbina na kojoj su podnešeni referati o stogodišnjoj historiji jablaničkog sporta i pola vijeka rukometnog kluba  te podjeljene zahvalnice zaslužnima.
Prigodan referat o skoro stotinu godina jablaničkog sporta podnio je Šaćir Buturović dipl.pravnik, predsjednik Sportskog saveza općine Jablanica koji je između ostalog naglasio:
„Gledajući unatrag blizu 100 godina, od kad se u Jablanici zakotrljala prva lopta, desilo se mnogo dobroga na polju obezbjeđenja uslova i izgradnje sportske infrastrukture. Lokalna zajednica, naročito poslije ovog posljednjeg rata, prateći zahtjeve i želje jablaničkih sportista, učinila je mnogo u ostvarenju potreba sportista i klubova. Paralelno sa tim, lokalna zajednica je prateći svoju društvenu ulogu, nastojala da putem krovne organizacijen Sportskog saveza isfinansira osnovne potrebe klubova za takmičenje i redovne aktivnosti društava i udruženja građana. Da li smo zadovoljni postojećim stanjem? Nismo, jer je količina sredstava  ograničena, a  porast  broja klubova i njihov  paralelizam, teško da bi mogli pratiti i mnogo bogatiji budžeti od našega. Zbog toga, zadaća svih nas, a pogotovu  najodgovornijih,  je hitna optimizacija i racionalizacija sportskih klubova,  ...Ipak, da nije sve tako crno, pokazuju svakim danom stotine i stotine djevojčica, dječaka, đaka i studenata, radnika i službenika koji na novoizgrađenim terenima nastoje da ostvare svoje snove i svojim  talentom dosegnu njihove predhodnike.  Mnogi će reći da je Jablanica po broju vrhunskih sportista u odnosu na broj stanovnika jedinstven slučaj u svijetu. Vjerovatno je to tako“.
Referat u funkciji predsjednika Upravnog odbora RK Turbina podnijela je Dr.sc. Alma Pinjić, dipl.ing.arh., istakavši :
„Obilježiti pola vijeka trajanja bilo čega, puno je. U sportu posebno. Kroz naš klub je prošlo stotine i stotine mladih osoba, koji su, ne tražeći ništa, i ne dobijajući ništa, svom klubu poklonili znoj i suze. Bilo je i radosnica. Mnogo važnije od toga je, uzajamno povjerenje  i ljubav koju smo izgradili. Ti mladi ljudi su u određenom periodu svoga odrastanja,  poklonili srce našem klubu. Ta ljubav  nas je i održala. On je bio i ostao čisto amaterski, rasadnik talenata koji je odgajao najuspješnije i najbolje za druge klubove. Ostali smo skromni, radujući se uspjesima naših bivših igračica i igrača, bez obzira gdje i za koga igrali. Naš klub, rukovodstvo, trenere i sportiste, uvijek je odlikovala jedostavnost našeg odnosa. Biti zajedno, igrati za voljeni klub, za građane naše  lijepe Jablanice koja nam je bila i ostala vječita inspiracija. Prolaze vremena, mjenjaju se sastavi, treneri i rukovodstva, ali Turbina ostaje zauvijek i uprkos svemu. I da se našalim ( a ne šalim se) na kraju:  Turbina je jedina dama, koja sa godinama postaje sve ljepša i privlačnija“.
Zahvalnice Sportskog saveza  općine Jablanica  dodjeljene su pojedincima za izuzetan doprinos u razvoju sporta i fizičke kulture na području općine Jablanica: Jelačić Slavku, Baljić Enesu, Pinjić Almi, Begić Emiru, Širić Nihadu, Džapo Seadu, Omerović Seadu, Ćemić Mustafi –Mujketu, Tatar Teufiku, Jusić Salihu,  Efica Ibrahimu-Fifi -posthumno, Behrem Bećiru, Dževlan Mirzi, Buturović Šaćiru te legendama jablaničkog i BH sporta: Teletović Mirzi, Halilhodžić Vahidu, Salihamidžić Hasanu –Braci i Lulić Senadu, za  izuzetan doprinos u razvoju sporta i promociju općine Jablanica u BiH i inostranstvu.
 Zahvalnice Sportskog saveza općine Jablanica dodjeljene su zaslužnim organima i pojedincima: Općinskom vijeću Jablanica,predsjedavajućem Mati Mijiću, Općinskom načelniku Salemu Dediću,  Udruženju privrednika Jablanica, predsjedniku Jusufu Džafiću, Ministarstvu trgovina, turizma i zaštite okoliša, ministru Ajdinu Teletoviću,  Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, ministru Rešidu Hadžoviću.
RK Turbina u povodu svog velikog jubileja, 50 godina uspješnog djelovanja, zahvalnice  je dodjelila posthumno- Alikadić Zlatanu -Tazli, Šehić Salki -Ćaletu, Jović Tomislavu -Toni te zahvalnice za dugogodišnju kontinuiranu podršku i saradnju: Stein Vidar Lie, porodica Tahirović, BH Telecom Mostar, Sparkasse bank Sarajevo i Premier sport d.o.o. Čitluk.
U muzičkom djelu programa nastupili su Ilda Begić, Nino Behrem i hor izviđača „Jablan“ Jablanica“. Svečana akademija, završena je rođendanskom tortom na kojoj je upaljeno  70 svijeća.