SVEČANO OBILJEŽEN 1. MART-DAN NEZAVISNOSTI BIH

Svečanom akademijom Općinskog vijeća Jablanica u četvrtak 28.2.2019. godine u kino Sali OK „Pod istim suncem“, obilježen je 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uz prisustvo vijećnika Općinskog vijeća, predstavnika javnog, privrednog političkog, kulturnog i vjerskog života općine Jablanica, predstavnika kantonalne vlasti, te građana Jablanice, prisutnima se obratio i čestitao 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jablanica Emrudin Bešić, a zatim, je prigodnim referatom posvećenom Danu nezavisnosti naše države, podsjetio na burne historijske trenutke u kojima se branila steknuta nezavisnost.

Gost Svečane akademije prof. Haris Dervišević,  docent i šef Katedre za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji nas je kroz svoje obraćanje proveo kroz historijske činjenice od prije 26 godine, kada su se građani Bosne i Hercegovine na referendumu izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
Ovom prilikom učenica IV A  razreda gimnazije Nejra Sefer, pročitala je svoj prvonagrađeni literarni rad, koji već tradicionalno pišu učenici J.U.“Srednja škola Jablanica“ u sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma, a ovogodišnja tema bila je „ Kome u srcu nije domovina, taj je svugdje prognanik“. Drugonagrađeni je rad učenika  Džino   Senada, učenika  I E razreda ekonomske,  a trećenagrađeni rad napisala je  Senida Šubara   učenica II A razreda gimnazije. Nagrađenim učenicima na postignutim rezultatima čestitao je Općinski načelnik Salem Dedić te ih primio u svom kabinetu i uručio im prigodne novčane nagrade.


Općinski načelnik Salem Dedić čestitao je jedan od najvećih praznika naše države svim prisutnima na Svečanoj akademiji, građanima Jablanice i  Bosne i Hercegovine i svim državljanima BiH, gdje god se nalazili. Takođe, iskoristio je priliku da se zahvali izvođačima muzičkog programa, gostu-predavaču na Svečanoj akademiji, profesoru Derviševiću i učenicima  JU Srednja škola Jablanica na izvanrednim rezultatima koje postižu na općinskom,  kantonalnom i državnom nivou u oblasti pisanja literarnih radova.
Svoj doprinos Svečanoj akademiji dali su  jablanički muzičar i  kompozitor Nino Behrem sa pjesmama „Mojoj dragoj BiH“ i „Prijetelju moj“ te K.U.D.„Prijatelji“, izvođenjem pjesama  „Zemljo moja“ i „Srce od Bosne“.
U povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, u petak 1.marta 2019. godine, porodice šehida, predstavnici boračkih populacija, predstavnici javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i predstavnici nevladinog sektora, posjetili su šehitluk Jasen, a zatim su mješovite delegacije općine Jablanica, Općinskog vijeća Jablanica, boračkih populacija proisteklih iz rata „1992-'95“. godina, SABNOR-a, Udruženja civilnih žrtava rata i političkih subjekata položile cvijeće na Partizanskom groblju, Spomeniku civilnim žrtvama rata „1992-'95“, Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata „1992-'95.“, te pred bistama jablaničkih provoboraca u gradskom parku.  Jasin šerif na haremu Jasen proučili su glavni imam Medžliza IZ Jablanica Ekrem ef. Hodžić i imam Podbreške džamije Mesud ef Ćosić. Okupljenim građanima obratili su se: na Partizanskom groblju Emin Zebić, na spomeniku civilnim žrtvama rata Hasan Dedić, na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata „1992-'95.“  Zumreta Memidžan i pred bistama prvoboraca Enver Omeragić.