SREDNJOŠKOLACI IZ ISTANBULA U POSJETI OPĆINI JABLANICA

Učenici i profesori Srednje škole Beylikduzu Anadolu Lisesi iz Istanbula, predvođeni direktorom Abdullahom Alp-om u sklopu svoje uzvratne posjete Srednoj školi Jablanica, u petak 28.04.2016.godine posjetili su Općinu Jablanica gdje ih je primio Općinski načelnik Salem Dedić sa svojim  pomoćnicima i direktoricom  Srednje škole Sabinom Palić.

Uzvratna posjeta učenika i nastavnog osoblja srednje škole iz Istanbula odvija se u skladu sa potpisanim protokolom o saradnji  Turskih i BH osnovnih i srednjih škola u kojima se izučava turski jezik  u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a te uz pokroviteljstvo "Yunus Emre" Turskog kulturnog centra. Cilj projekta je međusobno upoznavanje historije, kulturnih i obrazovnih sistema i podrška obrazovanja putem zajedničkih projekata.
Općinski načelnik je izrazio svoje zadovoljstvo posjetom učenika iz prijateljske Republike Turske  i nastavnog osoblja škole i tom prilikom je direktoru i učenicima i nastavnom osoblju uručio prigodne poklone. Svoju zahvalnost na prijemu i zadovoljstvo sveukupnoj posjeti izrazili su i direktori škola Abdullah Alp i Sabina Palić, a svoje oduševljenje nisu krili ni srednjoškolci koji su smješteni kod svojih vršnjaka u Jablanici. Gosti iz prijateljske Republike Turske imali su priliku pogledati i promotivni video Općine Jablanica.