ODRŽAN SAJAM „JABLANIČKI DANI ZDRAVE HRANE, LJEKOBILJA I PČELARSTVA 2017.“

U holu Sportskog centra u četvrtak 21.09.2017. godine, održan je tradicionalni Sajam  „Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva“, pod motom „Zdrava hrana put do dobrog zdravlja“.

Izlagače, posjetioce i goste Sajma pozdravio je i  proglasio otvorenim Općinski načelnik Salem Dedić, izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnji sajam okupio preko 35  izlagača uglavnom sa područja općine Jablanica, ali i iz općina: Prozor-Rama, Konjic, Stolac, Visoko, Bihać te izrazio zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su prepoznali napore općine Jablanica da podrži jablaničke poljoprivredne proizvođače i sveukupan razvoj poljoprivredne proizvodnjena području općine Jablanica. Organizator Sajma, Savez poljoprivrednih proizvođača općine Jablanica uručio je zahvalnicu Općini Jablanica za saradnju i sveukupnu pomoć koju općina Jablanica pruža ovom Savezu, a zahvalnica je uručena Općinskom načelniku.  Pored općine Jablanica zahvalnice i pokloni su uručeni Ministru  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  u Vladi HNK Donki Joviću koji se ovom prilikom zahvalio Općini Jablanica  i Savezu poljoprivrednih proizvođača, nagovještavajući  još uspješniju saradnju i pomoć njegovog ministarstva u sektoru poljoprivrede, RTV Jablanica za medijsku podršku, te Udruženju žena „Most“ za podršku u organizaciji sajma. Organizatori sajma su: Savez poljoprivrednih udružanja Jablanica, Udruženje žena „Most“, Pčelarsko društvo „Bagrem“ i Udruženje „Poljoprivrednik“uz podršku Općine Jablanica.


Otvaranju sajma prisustvovali su vijećnici Općinskog vijeća Jablanica, predstavnici općinskog organa uprave Općine Jablanica,  predstavnici javnog i društvenog života općine Jablanica, predstavnici OCD-a sa područja općine Jablanica,    predstavnici Kantonalni ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline i kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predstavnici univerzitetske akademske zajednice, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo Omer Kurtović, dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru Prof. dr. Ahmed Džubur, predstavnici više agencija i saveza te predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Konjica i Općine Prozor-Rama.
U okviru ove manifestacije Savez je organizovao i predavanje/okrugli sto/ na temu „Problemi i rješenja u sektoru jagodičastog voća“ a predavači su bili predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Po završetku sajma  proglašeni su  najuspješniji izlagači te dodjeljene plakete :
- Plaketa za kvalitet prerađevina od povrća- U.Ž. „Most“ Jablanica
- Plaketa za kvalitet prerađevina od voća- Rusmira Čerkez
- Plaketa za kvalitet mliječnih proizvoda- Amar Begović
- Plaketa za kvalitet pčelinjih proizvoda- Semir Gagula
- Plaketa za najraznovrsniju paletu ljekovitog bilja- Ljekovito bilje „Bulić“
- Plaketa za raznovrsnu ponudu ručnih radova- Naila Habibija

U okviru sajma  dodjeljene su  i tri zlatne plakete i to za:
- Zlatna plaketa za med – Sulejman Lapo
- Zlatna plaketa za sir – Ibro Daguda
- Zlatna plaketa za najbolji liker- Halil Čilić