INSTALIRANA PRVA AGROMETEOROLOŠKA STANICA U OPĆINI JABLANICA

Općina Jablanica dobila je prvu agrometeorološku, (hidrometeorološku) stanicu koja je instalirana u naselju Jelačići, na imanju poljoprivrednog proizvođača Salke Behrema. Projekat instaliranja stanica je finansiran od strane IPA fonda Evropske unije, a implementator je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK zajedno sa općinom Jablanica i Savezom poljoprivrednih udruženja Jablanica.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK najavljuju skoro postavljanje agro i foto stanica i u drugim općinama HNK.Agrometeorološka stanica je kompletno automatizovana stanica koja služi za praćenje mikroklimatskih uslova koji vladaju u nasadu, te ima mogućnost mjerenja temperature i vlažnosti zraka, tla, količinu padavina, smjer i brzinu vjetra i vlažnost lista. Podaci sa ove agrostanice direktno se šalju  pomoću GPRS tehnologije na server a koji je instaliran u  Savezu poljoprivrednih udruženja Jablanica.
Time je omogućeno da poljoprivredna služba Saveza može precizno određivati rokove tretiranja zaštitnim sredstvima i olakšan je izbor preparata te se potiče korištenje preventivnih sredstava za zaštitu. Na temelju ostalih izmjerenih parametara olakšano je određivanje roka i obroka navodnjavanja, provedba agrotehničkih mjera nakon mraza ili drugih ekstremnih klimatskih uslova i primjena agrotehničkih mjera u klimatskim prilikama u kojima se postižu najbolji rezultati. Stanica je prilagođena svim vrstama proizvodnje tako da ju mogu koristiti voćari, vinogradari, povrtlari. Dodatna vrijednost ove stanice je što će  građani i zainteresovani subjekti  moći koristiti „svježe“ podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i atmosferskom pristisku  itd., koje će se kao servisne informacije objavljivati  putem RTV Jablanica, a moći će se preuzimati i sa web portala Saveza poljoprivrednih  proizvođača općine Jablanica.