PROMOCIJA NOVIH OPĆINA I GRADOVA SA POVOLJNIM POSLOVNIM OKRUŽENJEM

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, u petak 3. novembra 2017. godine, održana je promocija  novih općina, opština i gradova koji posjeduju BFC SEE certifikat kao sredine sa povoljnim okruženjem i panel diskusija na temu: „Lokalni ekonomski razvoj i uspostava povoljnog poslovnog okruženja u skladu s BFC SEE standardom“. Promocija i panel diskusija su organizovani u okviru projekta RAST (Restoring Accountability and Supporting Transformation) koji finansira USAID, a implementira CRS.

U okviru promocije  obratili su se: Ahmet Egrlić predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH,  Olivera Radić, Privredna komora RS, Violeta Jovanović NALED, Andrew Boegel, direktor kancelarije za ekonomski razvoj  USAID-a i Marc DˈSilva, predstavnik CRS za BiH, te Vojislav Jovanović koji je prezentirao RAST projekat.
U panel diskusiji su učestovali  načelnici općina, opština i gradonačelnici gradova koji su uz podršku  RAST projekta dobile BFC certifikat: Doboj, Gradačac, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Posušje i Zenica, te Prof. dr. Anto Domazet koji je govorio na temu: Konkurentnost, privlačenje investicija i brending.

Učesnici panel diskusije su predstavili program sertifikacije prema BFC standardu u BiH, odgovorili na pitanja u vezi sa uslovima poslovanja, popravljanju imidža ekonomije u svojim sredinama, ali i problemima sa kojima se  privrednici i nosioci vlasti svakodnevno suočavaju.
U povodu promocije BFC SEE certifikata Općinski načelnik Salem Dedić istakao je  činjenicu da  je općina Jablanica  bogata sa prirodnim resursima i ima vrlo  malu administraciju.
-„Uz međunarodni certifikat ISO 9001: 2015 i certifikat po BFC standardima dokazujemo našu opredijeljenost da i u narednom periodu budemo prepoznatljivi za domaće i strane investitore. Jedan od kriterija koji je bio u ovoj aplikaciji, jeste  da imamo ustrojene procedure i formirane službe i baze podataka koje omogućavaju investitorima da dobiju sve ono što ih zanima. Osim toga, uveli smo i novi informacioni sistem koji omogućava da investitorima izdamo dozvole 48 sati nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata“.. izjavio je  Općinski načelnik Salem Dedić.