PREDSTAVNICI OPĆINE JABLANICA NA KONFERENCIJI U ZADRU

U Zadru, Republika Hrvatska,  u utorak 19.9.2017. godine, održana je konferencija  u povodu početka  provedbe projekta IRENE  iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, čija će provedba trajati od od 1. jula 2017. do 31. decembra 2019. godine.

Na konferenciji  su  u ime Općine Jablanica prisustvovali Općinski načelnik Salem Dedić i predstavnik Službe za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor, te predstavnici agencije REDAH-a koji je partner projektu i grada Mostara. Ostali partneri u projektu su Zadarska županija iz Hrvatske, Eko centar DELFIN i Općina Tivat iz Crne Gore, dok je vodeći partner Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Glavni cilj projekta IRENE je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom u CBA za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Projektom je planirano ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sistema i jednog  solarnog sistema na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici. Dodatnu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura, od čega 1.628.447,00 eura predstavlja programsko sufinanciranje.