POTPISAN SPORAZUM O ZAJEDNIČKOM NASTUPU RUKOMETNIH I KOŠARKAŠKIH KLUBOVA U OPĆINI JABLANICA

U Općini Jablanica, u petak 21.12.2018. godine, u prisustvu Općinskog načelnika Salema Dedića, potpisan je Sporazum po pitanju  zajedničkog nastupa rukometnih i košarkaških klubova u općini Jablanica. Sporazum su potpisali ovlašteni predstavnici klubova: u ime RK „Turbina“  Alma Pinjić, u ime  RK „Neretva“ Jablanica Sabina Pehić-Ovnović, u ime  KK „Turbina“ Jablanica Adnan Kevrić i u ime KK „Jablanica“ Jablanica Semir Ovnović. Sporazumom je predviđeno da klubovi nastavljaju funkcionisati  na dosadašnji način do okončanja liga u kojema  se takmiče, a nakon toga u roku od 30 dana dužni su da organizuju zajedničke osnivačke skupštine i  formiraju zajedničke  organe i tijela novih klubova. Sporazumom je predviđeno  da se budući rukometni i košarkaški klubovi, zbog  tradicije  zovu RK „Turbina Jablanica“ Jablanica, odnosno KK „Turbina Jablanica“ Jablanica.

Po završetku svečanog potpisivanja Sporazuma, Općinski načelnik i predstvanici klubova izrazili su zadovoljstvo današnjim činom i kazali:
Općinski načelnik Salem Dedić: Potpisivanjem sporazuma o zajedničkom nastupu naših udruženja građana, rukometnih klubova RK „Turbina“ i RK „Neretva“, te KK „Turbina“ i KK „Jablanica“ izražavam zadovoljstvo i zahvalnost predsjednicima Upravnih odbora na prilici da danas potpišemo  ovaj sporazum. Biću još sretniji da u 2019. godini nakon okončanja polusezona i sezona da u našoj prelijepoj dvorani zajednički nastupaju.  Zahvaljujem se svima na korektnoj saradnji predstavnicima klubova. Ovim sporazumom idemo ka cilju da naša Jablanica, naša omladina  ima kvalitetan  sport, a da klubovi imaju što više članova . Posebno mi je drago da će zbog istorije i tradicije naši objedinjeni klubovi nastaviti da djeluju pod imenom Turbina, na čemu im se posebno zahvaljujem.

Sabina Pehić- Ovnović,  RK „Neretva“: Nadam se da će se ova priča nastaviti korektno  sa obje strane do kraja, i da će dva rukometna kluba nastaviti jednu veliku stvar kao što je to učinila RK Neretva na početku i da zajednički klub ponovo uđe u Premijer ligu i da se u Jablanici igra kvalitetan rukomet. Za dobrobit djece i svih nas, već od januara ćemo početi zajednički trenirati, bez obzira  što ćemo do kraja igrati u svojim ligama.

Alma Pinjić, RK „Turbina“: Ovo može donijeti samo dobro sportu  i kvalitetu sporta . Poruka koju šaljemo je da nikad nije kasno donijeti dobru odluku, odnosno pokazujemo osnovnu funkciju sporta, a to je ujedinjenje i mi ovim idemo samo naprijed. Djeca  u ovom gradu treba da shvate da smo ujedinjeni samo jači.  Moram posebno naglasiti da dugujemo  zahvalnost  Općinskom načelniku Salemu Dediću,  što je uložio lični napor da dođemo do ovoga  trenutka i potpisivanja Sporazuma.

Adnan Kevrić, KK „Turbina“: Potpisivanje današnjeg sporazuma je pobjeda sporta u gradu Jablanici i sa njim dobijamo nešto novo za košarku u Jablanici.  Pored uslova  koje imamo, a o kojima smo dosad mogli samo sanjati,  novu dvoranu, objedinjavanjem ova  dva kluba pojačavamo kvantitet i kvalitet igračkog kadra.

Semir Ovnović, KK „Jablanica“:  Prije svega pohvaljujem ovu odluku koja je potekla od našeg Načelnika i ovom prilikom mu se zahvaljujem zbog velikog truda da se objedinimo i potpišemo ovaj sporazum. Ono što je najbitnije u svemu je, da je sport i košarka  u Jablanici na  dobitku. Spajanjem klubova biće treninzi zanimljiviji, biće veći igrački kadar. Takođe zahvaljujem se gospodinu Salemu Dediću na najavi da će kroz odluku o privremenom finansiranju pomoći da se završi ova takmičarska sezona.