OPĆINSKI NAČELNIK DAMIR ŠABANOVIĆ PRISUSTVUJE 6. SJEDNICI UNIJE OPĆINA I GRADOVA TURSKOG SVIJETA (TDBB) U ISTANBULU

Općinski načelnik Damir Šabanović je u petak 10.6.2022. godine, u  Istanbulu  prisustvovo 6. redovnoj sjednici Unije općina i gradova Turskog svijeta (TDBB), organizacije koja promoviše zajedničko kulturno i civilizacijsko naslijeđe 32 države koje su kroz historiju imale različito iskustvo sa nekom od 14 država koje su egzistirale na prostoru današnje Republike Turske.

Skupštini Unije obratili su se  i održali govore predsjednik Republike Recep Tayyip Erdoğan te predsjednik Velike narodne skupštine Mustafa Şentop. Ovu priliku je načelnik Šabanović iskoristio da se sretne sa predstavnicima drugih gradova, općina te institucija sa ciljem unaprijeđenja postojećih i uspostavljanja novih saradnji.
Sjednici su prisustvovali predstavnici 22 države, a Bosnu i Hercegovinu su pored Jablanice predstavljali načelnici općina: Jajce, Ključ, Novi Grad-Sarajevo, Doboj Istok te Olovo, kao i predstavnici općinskih vijeća Vareša i Zenice.
U subotu (11.6.), takoder je u organizaciji TDBB-a, u Bursi održana Medunarodna konferencija jedinica lokalnih samouprava. Delegacija iz Bosne i Hercegovine je prisustvovala panelima: 1. Razvoj jedinica lokalne samouprave u zemljama Balkana i 2. Uloga Unije u razvoju jedinica lokalne samouprave.