OPĆINI JABLANICA, U BEOGRADU, DODJELJEN BFC SEE CERTIFIKAT

U prisustvu istaknutih privrednika, gradonačelnika i lidera državnih i međunarodnih institucija iz zemalja regije  u utorak, 24. aprila 2018. godine,  u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, a u okviru  12. godišnje skupštine Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED-a) koja djeluje kao regionalni tehnički sekretarijat BFC procesa, uručeni su certifikati općinama i gradovima koji nude najbolje uslove za investiranje u regionu.

Ministri država regiona uručili su 17 certifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces certifikacije uspešno usvojili planove reformi i smjernice programa za kreiranje dobre poslovne klime – 11 iz BiH, četiri iz Srbije, jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske. Među 11. općina iz BiH (a do sada ukupno 20), certifikat je uručen i Općini Jablanica, a ovo značajno priznanje primio je Općinski načelnik Salem Dedić. Svečanom uručenju certifikata prisustvovala je i Pomoćnik općinskog načelnika i Šef službe  za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor Amela Muratović.
 Do sada se u BFC SEE program certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i općina iz pet zemalja  regiona od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge. Kvalitet poslovnog okruženja ocjenjuje se na osnovu  veoma zahtjevnih kriterija svrstanih u 10 oblasti sa više od 65 podkriterija. Ovaj program razvijen je u Srbiji 2007. godine te je zahvaljujući njegovoj uspješnosti 2012. implementiran i u BiH, a 2016. godine pridružila se i Crna Gora.
Značajnu tehničku i finansijsku podršku u procesu BFC certifikacije u jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini pruža agencija Catholic Relief Services (CRS) u okviru projekta RAST koji finansira USAID.  BiH ima najveći broj jedinica lokalne samouprave koje su uspješno implementirale ovaj standard prije svega zahvaljujući velikoj podršci Američke agenciji za međunarodni razvoj (USAID).