OPĆINU JABLANICA POSJETILA DELEGACIJE IZ REPUBLIKE TURSKE

 

Danas je  Općinu  Jablanica posjetila delegacija iz Republike Turske, oblast Badžilara, koju je primio Općinski načelnik Salem Dedić sa saradnicima.

Delegacija R Turske koju predvodi Ministar obrazovanja oblasti Badžilar g-din. Mustafa  Jilmaz, zajedno sa pomoćnikom načelnika Jalčinom Jildirim, direktorom osnovne škole iz Badžilara i privrednicima iz ove Turske općine, boravi u općini Jablanica u sklopu zajedničke saradnje dviju škola,  O.Š.“Suljo Čilić“ i osnovne škole iz Badžilara.
Ovom prilikom Općinski načelnik Salem Dedić izrazio je dobrodošlicu članovima Turske delegacije, te ih ukratko, kao domaćin, upoznao sa općinom Jablanica i zajedničkom saradnjom sa općinama iz R Turske, koju Općina Jablanica planira razvijati, a prisutnima je prikazan i promotivni video općine Jablanica „Investirajte u Jablanicu“. Općinski načelnik je izrazio željenje da ovoj posjeti, zbog zemljotresa u R Turskoj koji su se desili u proteklom periodu, nije mogao prisustvovati i gradonačelnik općine Badžilar, a kako bi se pristupilo potpisivanju povelje o bratimljenju ove dvije općine, što će se, nada se, desiti u skorije vrijeme, a kako bi se moglo krenuti u realizaciju zajedničkih projekata.
Ministar obrazovanja oblasti Badžilar g-din. Mustafa Jilmaz u svom obraćanju je istaknuo dobre odnose ove dvije općine, kao i saradnju koju grade dvije osnovne škole, ali je također izrazio veliku zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici i prijemu sa željom za unapređenje saradnje ove dvije općine u budućnosti.

Prisutnima se obratio i direktor O.Š.“Suljo Čilić“ Jablanica g-din. Edin Idrizović, koji je također naglasio izuzetno dobru saradnju sa osnovnom školom iz Badžilara, ali i zahvalio Općinskom načelniku na nesebičnoj podršci bez koje ova saradnje ne bi bila moguća.

Na kraju ovog sastanka uslijedilo je međusobno uručivanje poklona.