OPĆINSKI NAČELNIK UPRILIČIO PRIJEM ZA POLAZNIKE TRENINGA „MEDIJACIJA U ZAJEDNICI“

U Sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica, u ponedjeljak 11.06.2018.godine, Općinski načelnik Salem Dedić zajedno sa saradnicima, upriličio je prijem za učesnike i trenere treninga „Medijacija u zajednici“, čime je i ozvaničen završetak ovog četverodnevnog treninga koji se održavao u Omladinskom klubu „Pod istim suncem“ Jablanica.

Trening, koji je trajao u perioduod 08.06.2018. do 11.06.2018.godine, je organizovala grupa mladih medijatora/ic iz zajednice, koji su završili Clingendael akademiju o medijaciji u zajednici u Holandiji i koji žele da osnaže ideju i vještine mladih u rješavanju različitih sukoba putem medijacije.
Cjelokupan projekat provodi UNDP uz finansijsku podršku EU, a učešće je uzelo oko dvadeset (20) mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su aktivni u svojim zajednicama.
Ovom prilikom Općinski načelnik Salem Dedić dao je svoje viđenje vezano za status mladih u općini Jablanica, njihovim problemima i poteškoćama sa kojima se susreću, odlasku mladih u zemlje EU, zapošljavanju i svim drugim sa čime se mlada populacija suočava. Također, Općinski načelnik je iznio i sve pozitivne aspekte koje Općina Jablanica i Općinsko vijeće čine na poboljšanju statusa mladih, njihovom obrazovanju, stipendiranju, subvencioniranju visokoobrazovanih kadrova za sticanje svog prvog radnog iskustva, podrške projektima mladih i drugo, svjestan činjenice da su uz obrazovanje i obuku, zapošljavanje i ekonomija najvažniji elementi kojima se određuje ekonomski i socijalni položaj mladih, te najvažniji elementi politike prema mladima.
Također, učesnici su iskoristili priliku da postave određena pitanja Općinskom načelniku, te izraze zahvalnost na prijemu i pozitivnom odnosu Općine Jablanica naspram mladih, te izuzetno dobroj saradnji Općine Jablanica i omladinskih organizacija u općini Jablanica.