ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PREDUZEĆA KOMAR –TVORNICA GIPSA O MOGUĆNOSTI EKSPLOATACIJE GIPSA U SOVIĆIMA

U Sali za sjednice Općinskog vijeća Jablanica, u četvrtak 07.06.2018. godine, Općinski načelnik Salem Dedić sa saradnicima, održao je radni sastanak sa predstavnicima preduzeća „Komar“-tvornica gipsa, z.d.d. iz Donjeg Vakufa, koja se bavi proizvodnjom i prodajom mineralne sirovine gipsa, kreča i cementa, a koji su pismom namjere izrazili poslovno interesovanje za sticanje koncesionog prava ležišta gipsa u Sovićima.

Sastanak je održan na inicijativu predstavnika Preduzeće Komar – Tvornica gipsa, z.d.d. Donji Vakuf koji su pismom namjere izrazili zainteresiranost za eksploataciju rude gipsa čije se ležište nalazi na području općine Jablanica u MZ Sovići.
Na sastanku je dogovorena dalja poslovna saradnja i upućeno pismo podrške ispred Općine Jablanica kad se tiče same podrške Općine Jablanica u obezbjeđenju potrebnih informacija o investiranju, prednostima, pogodnostima i olakšicama, zatim obezbjeđenje neophodnih dozvola i svega onoga što je u nadležnosti općinskog organa uprave, te zajedničke saradnje sa nedležnim Ministarstvom privrede u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u čijoj je nadležnosti dodjela koncesija eksplotacije energetskih i drugih mineralnih sirovina.
Inače, tvornica gipsa „Komar“ je prepoznatljivo preduzeće koje je vodeći proizvođač gipsa u ovom dijelu Evrope, te ekskluzivni dobavljač za sve proizvođače gipsanih maltera na području Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.