U OPĆINI JABLANICA OBILJEŽEN 1. MART - DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Svečanom akademijom Općinskog vijeća Jablanica u kino sali, obilježen je 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uz prisustvo vijećnika Općinskog vijeća, predstavnika javnog, privrednog političkog, kulturnog i vjerskog života općine Jablanica, predstavnika kantonalne vlasti, te građana Jablanice, prisutnima se obratio i čestitao 1.mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Mate Mijić.

Prigodnim referatom posvećenom Danu nezavisnosti naše države, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jablanica Emrudin Bešić, podsjetio je na burne historijske trenutke u kojima se branila steknuta nezavisnost.
    Gost Svečane akademije bio je i naš istaknuti prof. dr. Husnija Kamberović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji nas je kroz svoje obraćanje proveo kroz historijske činjenice od prije 26 godine, kada su se građani Bosne i Hercegovine na referendumu izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
    Ovom prilikom učenica J.U. “Srednja škola Jablanica“  Majra Bešić, pročitala je svoj prvonagrađeni literarni rad, koji već tradicionalno pišu učenici J.U.“Srednja škola Jablanica“ u sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma, a ovogodišnja tema bila je „Bosna i Hercegovina – to su svi naši snovi“.
    Na kraju Svečane akademije Općinskog vijeća Jablanica, prisutnima se obratio Općinski načelnik Salem Dedić koji je u ima organa uprave Općine Jablanica, i u svoje lično ime, uputio čestitku i zahvalio učesnicima.
    Svečanu akademiju oplemenili su hor Osnovne škole „Suljo Čilić“ Jablanica, hor K.U.D. „Prijatelji“ i članovi Udruženje za djecu i omladinu „Galeb“.
U povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, u četvrtak 1.marta 2018.godine, porodice šehida, predstavnici boračkih populacija, predstavnici javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i predstavnici nevladinog sektora, posjetili su šehitluk Jasen, a zatim su mješovite delegacije općine Jablanica, Općinskog vijeća Jablanica, boračkih populacija proisteklih iz rata „1992-'95“. godina, SABNOR-a, Udruženja civilnih žrtava rata i političkih subjekata položile cvijeće na Partizanskom groblju, Spomeniku civilnim žrtvama rata „1992-'95“, Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata „1992-'95.“, te pred bistama jablaničkih provoboraca u gradskom parku.