OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE BITKE NA BOKŠEVICI

U prisustvu građana općine Jablanica, članova porodica šehida, RVI, saboraca, gostiju, mještana prekojezerskih sela, u subotu 7. Jula 2018. godine, na lokalitetu Lokve u podnožju legendarne planine, održana je centralna manifestacija obilježavanja 25. godišnjice legendarne bitke na Bokševici. U ranim satima istog dana održan je pohod, građana, planinara i jablaničkih izviđača  i posjeta spomen pločama na bokševičkom platou sa oko 120 učesnika, a istim povodom, održani su turniri u tavli i stonom tenisu.

Centralna manifestacija na platou Lokve otpočela  je klanjanjem  Podne namaza i  svečanim dočekom učesnika pohoda uz pjesmu “44 brdska brigada”, jednoobrazno obučenih i sa ratnim i državnim zastavama, koje su  velikim pljeskom  pozdravili ostali učesnici manifestacije.  Njihovim dolaskom, počeo zvanični dio programa, a zatim su delegacije Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Jedinstvene organizacije boraca Jablanice, RVI, Općine Jablanica, JOB Konjic, JOB Prozor, Maloljetni branioci Konjic, Samostalni bataljon Drežnica, Udruženja civilnih žrtava rata Jablanica, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlmenta FBiH Edin Mušić, u ime Vlade HNK ministar AJdin Teletović,  stranaka  SDA, SDP,  SBB Jablanica i UŽ “ Most”, položili cvijeće kod spomen ploče šehidima Bokševice. Prisutnima su se obratili Emrudin Bešić, predsjednik ratni komandant bataljona 44.brdske brigade i učesnik bitke na Bokševici i  Općinski načelnik Salem Dedić koji je između ostalog naglasio:…” Bokševica nije samo simbol našeg otpora i borbe za slobodu i državu.  Bokševica  je planina našeg ponosa i dostojanstva. To je trajna i neprolazna činjenica… I nastavit ćemo odlučno ovim putem jer je pred nama još mnogo posla. Taj put je trajno zacrtan u glavama i srcima svih nas kojima je općina Jablanica i slobodna Bosna i Hercegovina u srcu, kao što su staze koje su utrli vječni heroji Bokševice i drugih ratišta” -naglasio je Općinski načelnik Salem Dedić.

Za sve učesnike manifestacije priređen  je vojnički ručak. U dijelu kulturno-zabavnog programa učestvovali su članovi  hora KUD „Prijatelji“ iz Jablanice.