LINK MOSTAR: PROMOCIJA PROJEKTA “ZANIMLJIVI MUZEJI” U JABLANICI I NIKŠIĆU

U ponedeljak 13.12. i utorak  14.12.2021. godine, održani su završni promotivni događaji u Jablanici i Nikšiću u sklopu projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore „Zanimljivi muzeji- aMUSeumING“ na kojima su predstavljene nove ponude Muzeja i nove muzejske postavke. Također, predstavljeni su i dugoročni strateški plan rada i razvoja u narednom periodu u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici, Narodnom muzeju Crne Gore i Muzeju Nikšić.

U toku dvogodišnje implementacije navedeni muzeji radili su na digitalizaciji i obogaćivanju svoje ponude nastojeći pratiti savremene trendove i velike svjetske muzeje. Ponude muzeja modernizovane su sa novom mobilijarom, dvije nove postavke, VR naočalama uz čiju pomoć posjetioci imaju mogućnost doživjeti bitku na Neretvi ili lov na lokalitetu Crvenih stijena Petrovici, novim okvirom i pristupom, interpretirajući kulturnu baštinu prema INTERPRET EUROPE metodologiji.
Projekat finansira Evropska Unija, a implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica i Narodni muzej Crne Gore.