JABLANIČKI OSMAŠI IZ ŠANGAJA SE VRATLILI SA NAGRADAMA

Učenici Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice Begović Jasmina, Đelmo Edi, Malanović Džejla i mentor Adis Pirija  ponovo su osvjetlali obraz, Jablanici, Bosni i Hercegovini ali i regiji pa zašto ne reći i Evropi.

Sa  Svjetskog prvenstva u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER), održanom u Šangaju vratili su se sa nagradom  za najkreativniji video  i  posebnom nagradom za timski rad i doprinos takmičenju. Iz BiH, osim naše ekipe, u kategoriji za najbolji timski video nagradu je osvojila OŠ Vrhbosna iz Sarajeva,  a  iz regije  za najbolju prezentaciju OŠ Julija Klović iz Zagreba (RH), a za najbolji editing OŠ Primošten iz Primoštena (RH).
Po povratku iz Šangaja, direktor Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice Edin Idrizović kazao je kako su postignuti rezultati na takmičenju u Kini samo slijed događaja, odnosno rezultat rada djece koja su aktivno radila tokom čitavog ljeta. "Posebno sam ponosan na naše učenike koji su bili na takmičenju, jer su, između ostalog, pokazali jedan visok nivo kulture i ponašanja, tako da su mi nekako nagrade koje smo dobili došle u drugi plan. To je nešto fascinantno i ne mogu opisati taj osjećaj kada su izašli sa zastavom Bosne i Hercegovine i općine Jablanica", kazao je Idrizović, te dodao da  se iskreno želi zahvaliti učenicima i nastavnicima njihove škole koji su, dali nemjerljiv doprinos od samih početaka, SPARK-u iz Mostara, koji je organizator državnog robotičkog takmičenja i koji je dobrim dijelom bio pokrovitelj odlaska naših učenika na ovo svjetsko takmičenje. Naravno, moram reći da ne bismo uspjeli otići da nismo imali podršku načelnika općine Jablanica Salema Dedića, a posebno ministra trgovine, turizma i zašite okoliša HNK-a Ajdina Teletovića, koji je bio generalni sponzor, i sva ova priča je dobrim dijelom i njihovom zaslugom", poručio je Idrizović.
Svjetsko takmičenje  u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER), koje se od 2002. godine održava u Kini, a u posljednje četiri godine na njemu sudjeluje 20-ak zemalja iz cijelog svijeta. Na svjetsko takmičenje dolaze najbolje ekipe u tri dobne skupine – niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, a natječu se u više kategorija.
Ove godine na svjetskom takmičenju učestvovale su dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine,  tri ekipe iz Hrvatske,  i jedna ekipa iz Srbije. Ulaznice za svjetsko natjecanje ekipe su osvojile na WER otvorenom kupu Hrvatske koje je organizirao IRIM -Croatian Makers. U Šangaju se ove godine na jednom mjestu okupilo oko 3000 timova, odnosno oko 8000 učenika i učenica iz cijelog svijeta.